Непоказвани творби на Златю Бояджиев и Тодорка Бурова в Софийската градска художествена галерия. Картините са част от изложба, която представя новите насоки в изобразителното изкуство през 30-е и 40-е години. Модерният живот и природата са сред темите на експозицията.

Картини от живота между двете световни войни, когато българските художници следват световните тенденции. Кирил Цонев рисува образи от Латинска Америка, а Златю Бояджиев - своите миньори. Тогава Тодорка Бурова завършва живопис в Германия, вместо да стане банкер или политик като своите роднини. Портретите на Асен Василев пък се превръщат в символ на цяла епоха.

Любен Домозетски, куратор на изложбата: Те са по-скоро едни социални портрети, които са свързани с появата на нови социални категории и които се случват през 30-те.

Периодът е кратък, но с много промени и вълнения. Виждаме го и в новото значение, което придобиват предметите, и в модерният град с неговите лица.

Неда Живкова, куратор на изложбата: От една страна те са свързани с женската красота, но пък от друга - новата идея за работниците, миньорите, града. Всички тези неща са много харектерни за 30-е години.

Изложбата може да бъде разгледана до 10 февруари, а през това време ще има и лекции, посветени на културния климат в България през този период.