НОВИНИ

Нова изложба в Националния исторически музей

Непоказани уникати от периода, когато сме били под Османско владичество представи Националния исторически музей в изложба. Иновативната експозиция беше открита от доц. д-р Бони Петрунова, която ръководи музея в момента. Вижте изложбата в репортажа на Боряна Благова и оператора Атанас Атанасов.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
09:09, 10.02.2018
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Уникалните образци в изложбата обединяват църковното с народното изкуство. Те са създадени в най-тъмния период от нашата история. Време, когато няма българска държава и църква и когато единствено вярата крепи българския народ. Затова религиозното отражение, дори върху накитите, е много силно.

Димитър Василев - етнолог в Националния исторически музей: Най-често изобразявани са Св. Георги, който е най-големият убиец на злото, който предпазва от злите сили и Св. Богородица, която е покровителка на жените, на майките, на семейството. Те са изобразявани чрез седеф, чрез изковаване, чрез други техники в златарството.

Изложбата показва също икони на светци покровители на занаятчии. Именно те основно са дарявали средства за икони и църкви.

Димитър Василев - етнолог в Националния исторически музей: Свети Атанас - покровител на ковачите и железарите, Св. Прокопий - покровител на пчеларите.

Акцент в изложбата са четири кутии, в които монаси са събирали дарения за църквите и манастирите. Те са от манастир в днешна Гърция и са изключително изящни, изработени са от сребро с позлата, с инкрустирани скъпоценни камъни и кована релефна украса.

Цвета Кацарова - изкуствовед в Националния исторически музей: В едното крило се поставя кръста, в другото има изображения на светци като интересното при тях е, че има гнезда, монтирани мощи на светци, на които могат да се поклонят вярващите.

За доц. д-р Бони Петрунова, която в момента ръководи музея това е огромна отговорност. Тя ни разказа за бъдещите планове на музея.

доц. д-р Бони Петрунова - директор на Националния исторически музей: Най-голямата изложба, която планираме е изложбата на 18-и май в Деня на музеите, на която НИМ иска да представи 7-те паметника на културно-историческото ни наследство, с които ние сме прието в ЮНЕСКО, посветена на Европредседателството.

Тя обеща, че докато ръководи музея ще отбелязват всички дати от национално значение за страната ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Българка е на второ място на международен конкурс за дизайнери
​Българка е на второ място на международен конкурс за дизайнери
10 години спектакли за деца в Софийската опера
10 години спектакли за деца в Софийската опера