НОВИНИ

Вероятният мотив за убийството на Пелов са неуредени финансови отношения

Избягалият затворник Владимир Пелов беше убит при престрелка в Ботевград. Убийството стана късно снощи в центъра на града. Другият мъж, участвал в стрелбата, е криминално проявеният Марио Панчев, който е в "Пирогов" в тежко състояние. С обобщение на информацията, известна до момента - вижте прякото включване от Ботевград на Тихомир Игнатов

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:06, 06.06.2018
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Продължава да е засилено полицейското присъствие в Ботевтград, продължават следствените действия. Наложи се евакуацията на жилищен блок, пред който в момента има екипи на жандармерията и полицията.

Преди минути сапьори изнесоха няколко торби - предполага се, че вътре има боеприпаси. От МВР официално потвърдиха, че претърсванията, които се извършват в жилищната сграда, са свързани със снощната престрелка. По неофициална информация на втория етаж на блока живее съпругата на много близък приятел на Пелов. Става въпрос за Мико Петков - добре познат на полицията, съден за двойно убийство. След като влиза в затвора, той слага край на живота си. Твърде вероятно е Пелов да се е укривал именно тук, но тази информация не е потвърдена.

Заради разстрела главният секретар беше привикан днес в парламента на изслушване. По думите му полицията е направила всичко възможно, що се отнася до издирвателните мероприятия на Пелов. Той отрече да има течна информация, която да е давала преднина на Пелов.

Младен Маринов, гл. секретар на МВР: Работата на колегите е изключително сложна. Грешки предполагам, че може да открие всеки, ние имаме принципи и начини на работа, винаги след като се случи нещо, което е тежко престъпление, ние правим анализ на всички действия и там, където имаме пропуски, съответно вземаме и мерки, но към момента още е рано. Аз мога да ви уверя, че МВР е взело всички мерки, които позволява законът по отношение на издирване на лицата и в потвърждение на това мога да ви посоча и акциите, които провеждахме в района.

На този етап основният мотив за убийството, според полицията, са неуредени финансови отношения. Марио Панчев и Пелов са имали отношения още преди години, когато заедно са извършвали престъпления. От полицията заявиха, че преди година и половина е имало разрив в техните отношения. Панчев е свидетелствал по някои от делата, които са били заведени срещу Пелов. Появи се информация, че той е бил информатор на полицията, но от МВР категорично отрекоха подобни твърдения.

Стана ясно още, че Пелов се е променил изключително много след бягството си от затвора. Той е променил външния си вид, носил е качулка, шапка, пуснал е брада. Предполага се, че може да се укривал и в част от вилните зони, които се намират в района. Вероятно се е придвижвал по коритото на реката, защото по този начин по-лесно е прикривал следите си.

Ето какво казаха разследващите по-рано днес.

Наталия Николова, окръжен прокурор на София: Категорично починалият на място е лицето Владимир Пелов, което беше доказано с дактилоскопна експертиза рано тази сутрин. При допълнителния оглед са намерени 7 гилзи , както вече посочих разпитани са свидетели близки на починалия, а също така и лица, които са откарали пострадалия до блоницата в Ботевград.
Старши комисар, Георги Григоров, директор на ОДМВР София: Имахме оперативна информация, че от около месец Пелов е на територията на Ботевград. Всеки сигнал, който сме получавали, е проверяван. Пелов не се е придвижвал свободно. Той се е движил с изменен външен вид - маскиран. И както предполагаме снощи се е движил по коритото на реката.

Стана ясно още, че в района на престрелката не е имало видеонаблюдение. Все още няма и следа от другия избягал затворник Радослав Колев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Градушка колкото орех удари карловското село Московец
Градушка колкото орех удари карловското село Московец
Изстреляха кораба „Союз“ с тричленен екипаж към МКС
Изстреляха кораба „Союз“ с тричленен екипаж към МКС