Галерия "Академия" представя изложба със 70 непоказвани до сега рисунки с туш и перо и един маслен автопортрет на големия български художник Илия Петров. Ескизите са рисувани около 40-те години на миналият век в периода, в който художника започва преподавателската си дейност в Националната художествена академия.

Рисунките на големия художник са предоставени от Националният литературен музей. До сега те са били в скицник, който е дарен на къщата музей "Емилиян Станев" от съпругата на Илия Петров, Надежда Станева. Общият им брой е около 170, но по стените на галерията място са намерили само 70 защото:

Атанас Капралов, директор на Национален литературен музей: Самият Илия Петров е живял точно 71-години. Той е роден през 1903-та година и си отива от този свят през 1975-та година. Точно 71 години.

Илия Петров завършва Академията през 20-те години на миналият век, преподава в нея живопис от 1941-ва до 1968 година, като в каря на този период е бил и ректор. Неговото име носи и Художествената гимназия в София.

Доц. д-р Бойка Доневска, Национална художествена академия: Националната художествена академия неслучайно представя тази изложба, успоредно на откриването на новата учебна година, впрочем 121-ва за нашата история. Факта, че ние можем, да представим нова колекция напълно непознати рисунки и един прекрасен, експресивен, живописен автопортрет, всъщност превръща тази изложба в едно наистина значимо културно събитие.

Непознатите рисунки на Илия Петров може да бъдат видяни до 8-ми октомври в галерия "Академия".