Неправителствени организации в Русе, които работят срещу изоставянето на деца, настояват да се назначи министър на децата и семействата. Според тях те не са приоритет за сега действащата система и затова е необходима обединяваща фигура, която да насочва усилията на всички институции.

Елена Петкова е от сдружение "Еквилибриум" и работи с родители, които са се колебали дали да не изоставят децата си. Във всеки конкретен случай им се налага да се борят с несъвършенствата на здравната система или да се справят с неуредиците в образователната и съдебната сфера. Затова, според сдружението, е нужно само едно обединяващо звено.

Елена Петкова - сдружение "Еквилибриум"-Русе: В другите страни има министър или министерство на децата и семействата и те са координиращата роля. Говорим за страни като Германия и Франциия и дори за Украйна и Молдова.

От сдружението са помогнали на непълнолетна майка да задържи незрящото си дете, преборвайки се с безработицата и безпаричието.

Светла Межри - директор на Комплекс за социални услуги за деца и семейства-Русе: Най-трудният период на работа беше когато трябваше да изпратим бабата с бебенцето - то беше на 2-3 месеца в Белгия на операция.

Неправителствените организации смятат, че в грижата за децата не трябва да се правят козметични промени на нормативната база, а да се изгради сериозна нова система.