НОВИНИ

Неправителствени организации в битка с ЕК заради деца с увреждания

За първи път правозащитни организации в сферата на уврежданията предизвикват съдебна процедура срещу Европейската комисия. Съдът на европейския съюз образува дело по иска на три организации, една от която българска, за това, че Европейската комисия е отказала да спре финансиране от Европейския съюз за изграждане на малки домове за деца с увреждания.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:07, 21.11.2019
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Според правозащитните организации е недопустимо Европейската комисия да финансира структури, които задълбочават сегрегацията на децата и пречат на нормалното им развитие. Това се случва в момента според тях със сигурност във 24 малки центрове за деца от семеен тип и правозащитниците подкрепиха твърденията си със смущаващи видео материали. Липсата на специализирана грижа и неглижирането на децата в тези центрове продължава, засечени са драстични практики - деца с увреждания биват връзвани, слагани в клетки и изолатори, упоявани с медикаменти, за да не буйстват. Те са емоционално неглижирани и имат тежки поведенчески проблеми.

Ерик Розентал - изп. директор на Международна организация за защита правата на хората с увреждания: За мен тези образи са особено ужасяващи и събуждат гняв. Вашето правителство докладва пред ООН, че институциите вече не съществуват, но тъжната истина е, че институциите в България продължават да съществуват и хиляди деца живеят в тези ужасни условия. И трагедията е, че поколения деца са загубено поради тази грешка, че десетки милиони евро от ЕС са изразходвани за възпроизводството на същите, но по-малки увреждащи институции. Но това, което не може да се види на видеото, са емоционалните щети на децата, които не могат да изградят стабилна емоционална връзка с родител, ключова за нормалното им развитие. Тези домове не са заместител на семейството.


;

Според официалната позиция от днес на Социалното министерство и агенцията за закрила на децата в тези центрове от семеен тип има много добри практики и медиите са известявани за тях, те не са съгласни с крайните изводи на правозащитниците и предстои да излязат с опровержение.

Деинституционализацията започна през 2010 година и постепенно бяха изградени 258 малки домове, в които бяха настанени децата от 58 големи институции. Според статистиката всяка година в тези домове се приемат близо 600 деца с увреждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цацаров готов да поправя имиджа на антикорупционната комисия
Цацаров готов да поправя имиджа на антикорупционната комисия
Ще разпитват всички медицински специалисти, замесени в случая с починалото дете
Ще разпитват всички медицински специалисти, замесени в случая с починалото дете