НОВИНИ

Неравенството между бедни и богати се увеличава

Международната организация ОКСФАМ представи доклад за пропастта между бедни и богати. Оказва се, че неравенството е значително по-голямо в сравнение с предходната година.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:45, 16.01.2017
Чете се за: 02:12 мин.
Още

Половината от световното богатство е в ръцете на едва 8 души в света. Кои са те?

Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Майкъл Блумбърг, Уорън Бъфет, Карлос Слим - всички те са начело в списъка на Форбс с най-богатите мъже на планетата. Притежават 426 милиарда долара богатство равно на това, което притежава половината от човечеството - 3 милиарда и 600 милиона души. От 88 до 2011 година насам богатите са увеличили състоянието си 182 пъти. Ако тази тенденция се запази след едва четвърт век ще се появи първият трилионер. В доклада си Оксфам засяга и заобикалянето на данъци. Над 7 трилиона и половина долара се укриват в световната мрежа от данъчни убежища. Това коства на най-бедните страни най-малко 100 милиарда всяка година. Тези пари са достатъчни за образованието на 124 милиона деца или пък за лечение на болести с фатален край на 6 милиона деца всяка година.

През следващите 20 години 500 души ще предадат на наследниците богатство на стойност над 2 трилиона долара - сума по-голяма от БВП на Индия с население от 1 милиард и 300 милиона души. Приходите на 10% най-бедни са се увеличили с по-малко от 3% годишно в периода от 88-ма година до 2011-та. За сравнение приходите на най-богатия 1% от световното население са се увеличили 182 пъти. Изпълнителен директор на компания от борсовия индекс Футси печели за година толкова, колкото печелят 10 хиляди работници във шивашка фабрика в Бангладеш. Това са само част от изводите на годишния доклад на Оксфам - международна конфедерация от 19 организации, работещи в 90 държави по света.

Макс Лоусън, политически съветник към Оскфам: "Неравенството става по-лошо в много държави и супер богатите се отдалечават все повече от останалата част от обществото. "

Оксфам предлага серия от мерки, които трябва да намалят пропастта и обществения гняв. Те включват по-високи данъци върху приходите и богатството като така ще се финансират нужните инвестиции в публичния сектор, по-голямо международно сътрудничество между правителствата, за да се гарантира, че работниците получават прилични заплати. Бизнес лидерите трябва да поемат ангажимент, че ще поемат своя дял от данъците и ще плащат добра заплата, препоръчва Оксфам.

Макс Лоусън - политически съветник към Оскфам: "Оксфам призовава за едно нещо - милиардерите да постъпят правилно. Това, което могат да направят е да последват призива на Бил Гейтс и да си плащат данъците. Много, много милиардери едва плащат данъци, използват данъчни убежища, за да укриват пари. Трябва да играят по правилата както и всички други. Още един милиард нищо не означава за тях. Не можеш да изхарчиш тези пари и хиляда живота да живееш. Трябва да видим как се харчат пари за училища, а не за повече суперяхти."

Възможността на богатите да местят парите си в данъчните убежища беше ясно очертана с скандала Панамагейт миналата година. 11 милиона изтекли документа на адвокатската кантора "Мосак Фонсека" показаха как световният елит на богатите укрива милиарди в непроследими компании.

Макс Лоусън - политически съветник към Оскфам: "Добрата новина е, че неравенството не е неизбежно. Икономиката в момента, която работи ексклузивно за единия процент е болна и трябва да оздравее. Има държави, които успяха, които през последните 10 години спряха порочната тенденция, и които тръгнаха в друга посока и намаляват пропастта между бедни и богати. Едно нещо успяха да направят - да накарат богатите да плащат данъците си. Имаме ситуация, в която милиардерите често плащат по-малки данъци от собствената им чистачка или секретарка. Това е лудост. "

Увеличаващата се пропаст заплашва да разпадне обществата ни, предупреждават от Оксфам. Тя увеличава престъпността и несигурността, кара хората да живеят в страх и безнадеждност. От Брекзит до успеха на Доналд Тръмп, тревожният възход на расизма и всеобщото разочарование от традиционната политическа класа - знаците са много и говорят едно - все повече хора в развитите държави вече не искат да толерират статуквото. И защо да го правят, щом опитът показва, че то води до замразяване на заплатите, несигурност на работното място, до пропасти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родители от Благоевград се обучават по австралийска програма за здрави деца
Родители от Благоевград се обучават по австралийска програма за здрави деца
Откриват Световния икономически форум в Давос
Откриват Световния икономически форум в Давос