НОВИНИ

Неравенството по света

Неравенството по света се увеличава. То заплашва както икономическия растеж, така и демокрациите, защото богатите - независимо дали са отделнси хора или компании, използват състоянието си , за да придобиват политическо влияние. Това предупреди в интервю за нашето предаване Ник Брайър от благотворителната организация "Оксфам", чиято основна цел е борбата с бедността по света. Именно "Оксфам" обяви преди дни данни, според които 1 процент от населението на света владее 99 на сто от световното богатство. С Ник Брайър разговаря Цветана Кръстева.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
10:59, 30.01.2016
Чете се за: 02:30 мин.
По света

Това е Барбара Чинию от Замбия. На 36 години е. Вдовица e, няма работа. Изхранва сама двете си деца като отглежда зеленчуци. Барбара живее в район на около 200 км от столицата, където почти няма транспорт, болници и възможност за работа.

Историята й научихме от благотворителната организация "Оксфам", според която животът на Барбара е показателен за увеличаващото се неравенство по света. Замбия е сред 10-те най-бързо развиващи се икономики в света, но в същото време голямата част от населението няма достъп до генерираните блага. Повече от 70 процента от жителите на Замбия живеят под чертата на световната бедност. Половината от децата на 5 годишна възраст и по-малки страдат от недохранване, заразата със СПИН е широко разпространена в страната.

Според "Оксфам" през последните години неравенството стремително се увеличава. Най-драматичен е проблемът в Африка и Азия.

Ник Брайър, "Оксфам"
"Неравенство винаги е им
ало, но това, което ни тревожи е изключителното неравенство. Има много страни, където преди 30 години разликата в заплатата на директорите на компании от тези на средностатистическия работник е била 30 пъти, а сега е 300-400 пъти. Това е проблем!"

Данните от последния доклад на "Оксфам" за неравенството показват, че 1 процент от населението на планетата владее 99 на сто от световното богатство. Ако преди 5 години това са били 388 души - колкото да се съберат в самолет, днес броят им се е концентрирал до броя на пътниците на един автобус - 62 души. И тенденцията към концентрация може да продължи. Само 9 от тези 62 души са жени.

Според Ник Брайър, който в "Оксфам" отговаря за проблемите на неравенството, няма как, не е реално един човек да бъде 1000 пъти повече продуктивен и по-ценен за обществото от друг.

Ник Брайър, "Оксфам"
"Няма съмнение, че сред най-богатите хора по света има много щедри личности. Въпросът е, че за всички е вредно толкова огромно състояние да бъде притежавано от толкова малко хора. За всички нас е важно правителствата да инвестират в образование, в здравеопазване. Това трябва да е обществена, държавна инвестиция, защото тогава гражданите могат да държат отговорни правителствата. Бил Гейтс е много щедър, отделя пари за здравеопазване, за нови лекарства, но не може да държите отговорен Бил Гейтс".

Данните на "Оксфам" показват и, че богатството на най-бедната половина от населението на планетата - а това са 3,6 млрд. души, е намаляло с един трилион долара за пет години. Доходите на 10 процента от тези най-бедни хора годишно се увеличават с едва 3 долара, докато високопоставените мениджъри в Съединените щати например - с повече от 54 процента. Неравенството сега се увеличава и в Европа.

Ник Брайър, "Оксфам"
"Страни като Швеция, които исторически са имали много ниски нива на неравенство, сега вървят в друга посока, което е много тревожно. В много европейски страни виждаме, че докато след финансовата криза икономиките започват да се съживяват, твърде голяма част от генерираното богатство отива при богатите в обществото. В същото време правителствата съкращават разходи за обществените услуги, което влияе най-много на бедните"

Ако се върнем към родината на Барбара - Замбия, а и не само там - една от причините за увеличаващото се неравенство е, защото данъчните системи позволяват на мултинационалните компании да генерират огромни печалби и да плащат много малко данъци в самите държави. По изчисления на "Оксфам" в офшорки по света сега са държани повече от 7 трлн. долара или повече от БВП на Германия и Великобритания взети заедно. Реформиране на системите за данъчен рай е едно от предложенията на "Оксфам" за борба с неравенството.

Ник Брайър, "Оксфам"
"Ние също призоваваме правителствата да си поставят ясни приоритети за обществените разходи, за да намалят пропастта и да инвестират в училища, болници. Бизнесът също има роля, защото той трябва да плаща достойни заплати и да осигурява добри условия на работа за работниците. Вече имаме много доказателства, че изключителното неравенство има лоши последствия за икономическия растеж, за стабилността, за социалното развитие, за демокрацията. Защото виждаме, че тези, които разполагат с огромно богатство - независимо дали това са отделни личности или компании, го използват, за да придобиват политическо влияние. Това означава, че законите, правителствените политики работят много добре за богатите, но не и за бедните"

В "Оксфам" смятат, че борбата с неравенството зависи и от всички, защото именно обществата, избирателите трябва да настояват пред управляващите да водят полезна за обществото политика. В противен случай хората като Барбара Чинию от Замбия само ще се увеличават. Сега тя казва, че понякога не знае как ще продължи напред. Защото успява просто да оцелява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук и Инстаграм забраниха рекламата и продажбата на огнестрелни оръжия
"Фейсбук" и "Инстаграм" забраниха рекламата и продажбата на огнестрелни оръжия
Нападнаха възрастно семейство в Кипилово за 9 лева
Нападнаха възрастно семейство в Кипилово за 9 лева