НОВИНИ

На какво се дължи големият брой грешки в изборните протоколи?

И тези избори не се разминаха без грешки при попълването на протоколите от страна на секционните комисии. От Централната избирателна комисия правят повторна проверка на данните. С 10 поправки се оказа един от произволно избраните протоколи, изготвен в Секционна избирателна комисия номер 2 в Банско. Небрежно, немърливо и неграмотно попълнен - този протокол е абсолютно неразгадаем. На какво се дължат грешките - Милена Кирова работи по темата.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:30, 29.03.2017
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Нарекохме го задраскания протокол. Много числа, много грешки и много мастило - поставиха под въпрос работата на Секционната избирателна комисия в Банско. При всяка поправка трима от членовете на комисията трябва да се подпишат. Броят на действителните и недействителните гласове е променян толкова пъти, че подписите са се наслоили, числата също. Подобно е попълването и на изборните резултати на ГЕРБ и БСП. Заради поредните номера на двете партии в бюлетината - от протокола е невъзможно да се разбере коя партия колко гласове печели.

Мартин Бусаров - председател на РИК-Благоевград: Този протокол коректно е приет от Районната избирателна комисия и данните, които са от него като цифрово изражение на резултати, са отчетени в крайния сбор на гласовете. Така че повод за притеснение няма - остава на съвестта на членовете на СИК, доколко отиват подготвени в изборния ден. Нека не се заблуждаваме - хората, които реално произвеждат избори или са на преклонна възраст, или са зле ограмотени и имат пропуски в своето образование, което естествено е извън компетенцията на РИК.

Председателят на СИК Иван Дурчов отказа да коментира пред камера грешките в протокола. Обясни, че не са от незнание, а по думите му - правописни. Разказа, че е преминал обучението на РИК-Благоевград, което е било в рамките на 2 часа. От районната комисисия виждат и друг проблем.

Мартин Бусаров - председател на РИК-Благоевград: Това, което нас не само на тези избори, особено на предишните за президент и вицепрезидент ни притесни като РИК, бе огромният брой смени, които се извършиха непосредствено в дните преди изборите.

Така например в община Петрич ден преди изборите една партия сменила 50 членове на секционни комисии, а друга заменила 15 души. От Централната избирателна комисия отчитат, че в сравнение с предишните парламентарни избори все пак грешките са по-малко.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Основно допусканите грешки са при отчитането на преференциите и вписването им в протоколите на СИК.

Тези примери показват затрудненията пред секционните комисии при отчитането на изборните резултати и грешките, които винаги оставят лек вкус на съмнение - та било то и само за един глас.

Оставаме в област Благоевград, където в 75-та секция половината протокол не се вижда. При сканирането са се образували черни петна.

В област Търговище, община Омуртаг, село Горно Новково виждаме поредното задраскване и поправяне на резултатите. Секция номер едно във Видин също не е сред отличниците. И там изборните резултати на две от партиите остават неразгадаеми.

Математиката се е опряла и на членовете на 20 секция в Харманли.

Идентична е картината и на морето - в Айтос, броят на намерените в урната бюлетини е променян неклолкократно.

А във Варна отчитането на преференциалния вот е създало проблем на комисията. Така във втора секция на морската столица отново има напластяване на мастило в иначе малките квадратчета за попълване.

И в столицата не липсват грешки при попълването на откритите в кутията бюлетини. Първо са 489, стават 514, за да останат накрая - 506.

А утре ЦИК ще обяви официалните резултати от изборите - с окончателните числа, получени от всички тези над 12 000 секции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват скандален случай с агресивна учителка във Владая
Проверяват скандален случай с агресивна учителка във Владая
Реформаторите ще инициират разговор за взаимодействието на десницата
Реформаторите ще инициират разговор за взаимодействието на десницата