НОВИНИ

Нерегламентирана продажба на сурово прясно мляко на открито в Кюстендил

Над 1000 лв. е глобата за всеки, който продава сурово прясно мляко в пластмасови бутилки по улиците и пазарите. Това казаха от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил. Поводът е зачестилите случаи на частни търговци, които предлагат млечния продукт и яйца, изложени на открито при летни температури в областния град. Експерти предупреждават , че консумацията на подобни продукти, които не са съхранявани в хладилна техника, могат да бъдат опасни за здравето на потребителите.

bnt avatar logo
от Ангелина Дочева
07:42, 08.05.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

На кооперативния пазар в Кюстендил почти ежедневно възрастни хора продават прясно мляко във вече употребявани пластмасови бутилки, сложени директно на земята. Твърдят, че млякото е с високо качество и не е опасно за здравето на хората.

- Не е опасно, няма нищо, дои от кравата и направо пълни шишетата.

- По принцип сутрешно е млякото, така че няма страшно, имат си редовни клиенти, които знаят какво купуват и няма оплаквания.

От ОДБХ в Кюстендил казаха че според законовите разпоредби , млечни продукти могат да се продават, само на входа на фермата или на млекомат, но не и в използвани вече пластмасови бутилки от безалкохолна напитка, защото е опасно за здравето на хората. Въпреки това, има потребители , които купуват сурово прясно мляко от улиците.

- Да, те са преснички от селата.

- значи 50 на 100 е по-евтино.

БНТ: Бихте ли си купили? - Не. - Защо? - Съмнявам се в хигиената.

Инспекторите по контрол на храните постоянно правят проверки и налагат санкции, но това по думите им не може да спре нерегламентираната продажба на мляко на открито.

д-р Велка Войнова - вр. и. д. директор на ОДБХ-Кюстендил: - Моите колеги са инспектори, а не хора, които да гонят от едно или друго място производителя на мляко от едно или друго място, защото те на следващия ден отиват веднага на другото, така че това става една безсмислена гонка.

Според експерти, проблемът с продажбата на мляко на открито може да бъде решен , ако на територията на общината има действащ млекомат. Инвестицията обаче е голяма и за това малките производители нямат интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер по БНТ: Equinox на първия полуфинал на Евровизия 2018
Тази вечер по БНТ: "Equinox" на първия полуфинал на "Евровизия" 2018
Млад мъж от Силистра намери томове от История на България на боклука
Млад мъж от Силистра намери томове от "История на България" на боклука