"Ако трябва да сме конкретни, за зимния сезон февруари е най-натовареният месец. Това е по статистика", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Емил Нешев от Планинска спасителна служба.

Тази година зимният сезон започна с малко сняг и сравнително топло време, което заблуждава хората и ги кара да си позволят повече волности.

Нешев обясни, че колкото по-сложна е една ситуация, толкова повече време, ресурс и хора изисква, особено в случаи като последния, в който баща и син се загубиха в района на вр. Ботев.

Емил Нешев: Огромен район, никаква информация. В същото време имаше и буря горе, спрял ток. Не можехме да се свържем с хижите.
Приключи издирването на изчезналите баща и син в Стара планина

Приключи издирването на изчезналите баща и син в Стара планина

И днес спасителната операция по издирването на Атанас Пенчев и сина му Адриан, загубени под връх Ботев, не даде резултат. Двата дрона на военните не у...

В случая се наблюдава подценяване на условията в планината и надценяване на собствените възможности.

Емил Нешев: Подценяването на всеки един момент от планинарските закони и правила води до инциденти. Когато излизаме в планината би трябвало да имаме доста голяма лична отговорност.

Той обясни, че от миналата година у нас няма спасителен хеликоптер. Хеликоптерното спасяване разделя на два типа - въздушните линейки и хеликоптери за търсене и спасяване. Той обясни още, че шест медицински хеликоптера са необходими, за да покрият територията на България.

Вижте целия разговор във видеото!