Германските партии започват анализ на знаковите избори в южната германска провинция Бавария. Консервативният Християнсоциален съюз и социалдемократите загубиха значителен брой от гласовете на избирателите. Двете партии участват в управляващата Федерална република широка коалиция. Така регионалният вот вчера се превръща в предизвикателство за правителството в Берлин. Персонални последствия на този етап не се очакват. Мария Стоянова с подробностите.

В Бавария, провинцията, в която безработицата е почти равна на нула, в която икономиката бележи забележителен растеж, а престъпността е овладяна, управляващата с абсолютно мнозинство партия - Християнсоциален съюз не получи нов шанс от избирателите. Вотът определи необходимостта от коалиционен партньор, за да се състави правителство.

Премиерът на Бавария вижда причината за загубата в правителството в Берлин, където вътрешен министър е Хорст Зеехофер, лидерът на Християнсоциалния съюз.

Маркус Зьодер, премиер на Бавария: Днес не е лек ден за Християнсоциалния съюз. Ние не постигнахме добър резултат, отчасти постигнахме болезнен резултат. Приемаме го със смирение, но ще трябва да се поучим от резултата.

Другият губещ на изборите са социалдемократите, които реализираха най-слабия си резултат изобщо. От традиционно втора политическа сила в Бавария те се смалиха до пета и се подредиха дори след дяснопопулистката "Алтернатива за Германия".

Лидерът на младежката организация на социалдемократическата партия призова ръководството вместо да залага на клишета да вразуми коалиционните партньори в Берлин или да напусне правителството.

Андреа Налес, лидер на Социал-демократическата партия: Резултатите от лошото представяне трябва да бъдат анализирани внимателно. Ние не успяхме да убедим избирателите и това е лошо. Разбира се, една от причините за лошите резултати е лошото представяне на коалицията тук в Бавария.

"Анализиране" се превърна в най-използваното политическо клише след разтърсващите избори в Бавария. За това има време от само две седмици. Тогава има избори в друга германска провинция - Хесен. След това анализите вече ще са ненужни, защото избирателите ще настояват за последствия.

Трите грешки, довели до провала на Зеехофер - коментар на Мария Стоянова

Трите грешки, довели до провала на Зеехофер - коментар на Мария Стоянова

В южната германска провинция Бавария настъпи ново политическо летоброене. Консервативният Християнсоциален съюз е далеч от абсолютното мнозинство, кое...