НОВИНИ

Несъответствия и парадокси с приема на първокласници в София

Несъответствия между районите на общините в София и прилежащите територии към училищата принудиха родители да обикалят от училище в училище, за да разберат къде ще получат най-много точки при кандидатстването в първи клас. Така семейство от Студентски град разбрало, че за по-близкото училище ще получат по-малко точки, а за по-далечното - повече. Как от общината коментираха това и още парадокси разказва Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:34, 29.04.2017
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Като баща на бъдещ първокласник Светослав е наясно с всички критерии за прием в училище. Но докато разглеждал картата на район "Студентски" с прилежащите територии към училищата се натъкнал на несъответствия. Така например най-близкото училище до неговия адрес е в друг административен район "Изгрев" и така ако детето му кандидатства там - губи точки.

Светослав Анев - баща на първокласник:
Прилежащите територии не съвпадат по граници с границите на административните райони и така се получава в чести случаи ситуация, в която родителя отговаря на критерия за прилежаща територия, но не отговаря на критерия за административен район. И няма как да получи максималния брой точки от съответното училище, в което желае да кандидатства.
Велина Белева - заместник- кмет на Район "Студентски" в Столична община:
На територията на район "Студентски" има две училища. Той има възможност да получи пълния брой, кандидатствайки в двете училища в района. Вече екипът на район студентски не би могъл да отговаря за желанието на родителите, които искат да насочат децата си в съседни райони.

Изключение правят единствено училища, които се намират на границата между два района. От район "Студентски" обясниха, че на сайта им се намира пълната информация за административното деление с всички адреси, които попадат на територията им.

Велина Белева - заместник- кмет на Район "Студентски" в Столична община:
И разбира се всеки родител, който желае да насочи детето си в друго - извън границите на "Студентски град" училище би могъл своевременно да се информира и съответно да възрази навреме, за да може да се реагира по-рано. За съжаление в момента е малко късно.

Докато обсъждал своята патова ситуация с други родители в интернет, Светослав разбрал за много по-фрапиращи случаи, произтичащи от районирането на училищата.

Светослав Анев - баща на първокласник:
Една майка се оплака, че пресечната точка на 6 прилежащи територии се пада точно върху тяхната жилищна сграда и това означава, че тя трябва да посети 6 училища и да разбере къде точно е нейния район.

Светослав отчита и друг проблем - районите на училищата не следват естествените граници като улици например и така може да се наложи на някои деца да пресичат големи и опасни булеварди на път към училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес е Международен ден на танца
Днес е Международен ден на танца
Диско кралиците Си Си Кеч, Саманта Фокс​ и Сандра превземат Арена Армеец
Диско кралиците Си Си Кеч, Саманта Фокс​ и Сандра превземат "Арена Армеец"