Варненският клуб за народни танци “Моряците” организира нестандартна кампания за кръводаряване. С хоро пред Центъра по трансфузионна хематология танцьорите призоваха жителите на града да се участват в кръводарителските кампании.


Варна

В инициативата се включиха 17 кръводарители. Бояна Петрова е ученичка в 12 клас. Дарява кръв за втори път.

Бояна Петрова: Това е много добра инициатива и мога да спася нечий човешки живот с моята кръв, а на мен нищо не ми струва. Моят баща е от много години кръводарител, имам добър пример.

От години във Варна има недостиг на кръв и кръвни продукти. Броят на доброволните кръводарители намалява, докато нуждите на пациентите нарастват.

Северина Величкова:
"Инициативата е добра и трябва да даваме пример. Всеки, който има възможност, трябва да го направи."

"Според Вас защо е важно доброволното кръводаряване?"

Северина Величкова:
"Защото на всеки може да се наложи и трябва да има такива хора, които да помагат в такива моменти."

За да работят болниците нормално, всеки ден кръв трябва да даряват около 80 души. Те обаче са не повече от 30. Критичните ситуации за Центъра по трансфузионна хематология не са редки. Тогава призовават редовните кръводарители.

д-р Лили Стефанова – Център по трансфузионна хематология:
"Звъним, каним ги по телефона. Благодаря на варненци че се отзовават, когато им напомним, че трябва да дойдат и да помогнат."

Когато запасите от кръв са малко, се помага на пациентите, които имат спешна нужда, а плановите операции се отлагат. Това няма да се случва, ако всеки здрав човек дари кръв поне веднъж годишно.