Израелският премиер Бенямин Нетаняху коментира изявлението на Иран, че ще наруши ограничението за обогатяване на уран, поставено от застрашената ядрена сделка, като "много опасна стъпка".

© Архив

"Тази мярка е много опасна стъпка и аз призовавам моите приятели, лидерите на Франция, Великобритания, Германия: Вие подписахте споразумението и казахте, че в момента, в който Иран вземе тази мярка, ще бъдат наложени тежки санкции", каза Нетаняху.

Иран съобщи днес, че ще превиши границата за обогатяване на уран, определена от ядреното споразумение, стремейки се да притисне поддръжниците да запазят своята страна от сделката. Ислямската република заплаши също да прекъсне по-нататъшните си ангажименти, освен ако не бъде намерено решение от страните по споразумението от 2015 г.

Решението за стартиране на обогатяването на уран над договореното максимално ниво от 3,67% идва въпреки опозицията от страна на Европейския съюз и Съединените щати.

Нетаняху се противопостави на ядреното споразумение и призова американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от него, което в крайна сметка той направи.

Въпреки че се противопостави на сделката, Нетаняху призовава европейските нации да наложат своите параметри, в опита му, заедно със САЩ, да окажат натиск върху Иран.

Иран ще обогатява уран над нормите от ядреното споразумение

Иран ще обогатява уран над нормите от ядреното споразумение

Иран се отказва от още задължения по споразумението за ядрената програма и до часове започва да обогатява уран над нивата, посочени в документа. Инфор...