НОВИНИ

Нетаняху: Нападателят с камиона в Ерусалим е бил симпатизант на ИДИЛ

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви днес, че извършителят на нападението, отнело живота на четирима израелски военнослужещи в Ерусалим, е симпатизант на организацията Ислямска държава, предадоха Франс прес и Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
17:43, 08.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света
нетаняху нападателят камиона ерусалим бил симпатизант идил

"Известна ни е самоличността на нападателя, който според всички индикации и следи е бил поддръжник на Ислямска държава", каза Нетаняху.

Четирима израелски военни бяха убити по-рано днес, когато камион се вряза в тяхната група в Ерусалим, припомнят агенциите. Шофьорът на камиона - палестинец, беше ликвидиран. 15 военнослужещи пострадаха в атаката, от които един е в тежко състояние, съобщават израелските служби за сигурност.

Убитите военни са три жени и един мъж. Те са на възраст около 20 години.

Нападението бе извършено следобед местно време край популярен пешеходен булевард в Ерусалим. Оттам се открива хубава гледка към Стария град, ето защо по булеварда винаги има много жители и туристи.

Военнослужещите пристигнали на визита в района. Те дошли с автобус. Тъкмо слизали от него, когато камион с голяма скорост се врязал в тях, разказа Мики Розенфелд, говорител на израелската полиция. Камионът е превозвал стоки. Той спрял след прегазването на военните в близка тревна площ. Водачът му бил неутрализиран.

От есента на 2015 г. в Ерусалим, на Западния бряг и в Израел бяха извършени серия от атаки. В тях загинаха 247 палестинци, 40 израелци, двама американци, един йорданец, един еритреец, един суданец. Повечето от убитите палестинци бяха нападатели или предполагаеми нападатели, атакували с нож полицаи и цивилни.

Нападението срещу военните днес става броени дни след като израелски военен бе признат за виновен за убийството на палестински нападател, който първо ранил, а после убил. Сержант Елор Азария, който е на 20 години и който е от френско-израелски произход, бе признат за виновен в предумишлено убийство от израелски военен съд. Присъдата ще бъде произнесена след няколко седмици. Той може да получи до 20 години затвор. Процесът беше силно медиатизиран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​10 села във Варненска област още са без ток и вода
​10 села във Варненска област още са без ток и вода
Спасиха японски туристи, закъсали в преспите до село Звегор
Спасиха японски туристи, закъсали в преспите до село Звегор