НОВИНИ

Нетаняху нарече Иран най-голямата заплаха в света

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи остри атаки срещу Иран на Конференцията по сигурността в Мюнхен. В драматична реч, той нарече ислямската република най-голямата заплаха в света. Каза, че Иран се опитва да създаде империя, която обгражда Близкия изток, и критикува ядрената сделка със световните сили. След речта си обаче израелският премиер поднесе съболезнования за загиналите в днешната самолетна катастрофа и каза, че страната му не е в конфликт с иранския народ.

Фани Аронова
от Фани Аронова
21:15, 18.02.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Бенямин Нетаняху посочи, че Иран разработва балистични ракети и след малко повече от десет години ще разполага с ядрено оръжие. Ако се активизира в Сирия, това ще промени решението на Израел да не се намесва, каза премиерът.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Израел няма да позволи на иранския режим да надене терористична примка на шията ни. Ще действаме без колебание, за да се защитим. Ако е нужно - не само срещу неговите маши, които ни нападат, но и срещу самия Иран.

Нетаняху обвини Иран в лъжи, включително заради това, че отрича инцидента с дрона миналата седмица.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Ето парче от иранския дрон - останало, след като го свалихме. Донесох го, за да го видите. Господин Зариф, познавате ли това?

При първия известен военен сблъсък с Иран, Израел обяви, че негов дрон е навлязъл във въздушното му пространство. Последваха въздушни удари в Сирия, при които Израел загуби изтребител.

Би Би Си коментира, че яркото изпълнение на Нетаняху е насочено и към публиката у дома, където над него тегне заплаха от обвинения в корупция.

В Мюнхен иранският външен министър Джавад Зариф нарече речта на Нетаняху цирк, който не заслужава отговор. Той отклони въпроса дали Иран би признал Израел с обвинение.

Джавад Зариф, външен министър на Иран: Израел води агресивна политика срещу съседите си, извършва масови репресии, всекидневнож нахлува в Сирия и Ливан. Прави бомбардировки в Сирия.

Бившият американски държавен секретар Джон Кери каза на конференцията, че ядреното споразумение с Иран трябва да се запази на всяка цена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Политически послания на карнавала в Рио де Жанейро
​Политически послания на карнавала в Рио де Жанейро
​Петричкото село Самуилово с огромен надпис като този в Холивуд
​Петричкото село Самуилово с огромен надпис като този в Холивуд