НОВИНИ

Нетаняху не успя да избегне предсрочните избори

В Израел ще се проведат предсрочни избори, след като премиерът Бенямин Нетаняху не успя да сформира правителство. Сега израелците са изправени пред исторически прецедент - да гласуват два пъти за парламент в рамките на една година.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
06:35, 30.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Срокът за съставяне на кабинет изтече в полунощ, а дотогава премиерът не можа да събере коалиция за управление на страната. И стана първият израелски министър-председател, който не успява да състави правителство. Депутатите в Кнесета гласуваха да се саморазпуснат.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Ще водим бърза и чиста предизборна кампания и тя ще ни донесе победа. Ще спечелим и обществото ще спечели.

По-малко от два месеца, след като спечели изборите на 9 април, Нетаняху отново се връща в началната точка. Тогава негова партия "Ликуд" спечели с 35 депутати в 120-местния кнесет. Нетаняху се нуждаеше от партньор и го потърси в лицето на бившия военен министър Авигдор Либерман, лидер на партията Израел Бейтену.

Линията на раздора между тях се оказа искания от Либерман закон, който би премахнал възможността учениците от религиозни школи да избягват военна служба. Десетки хиляди се възползват от тази привилегия, но тя е спорна в страна, където военната служба е задължителна.

Авигдор Либерман, лидер на партията "Израел бейтену": "Ликуд" се повали в задачата да състави правителство. Те носят цялата отговорност за това, че Израел се връща отново на избори.

69-годишният Нетаняху е на власт от 13 години, смятан е за майстор на политическите маневри и изглеждаше непобедим, докато срещу него не бяха заведени три дела за корупция. Самият той поиска вота през април, според мнозина наблюдатели - за да укрепи властта си именно на фона на съдебните си неволи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изписаха от болница най-малкото бебе
Изписаха от болница най-малкото бебе
Туристическа лодка се преобърна в река Дунав, 7 души са загинали
Туристическа лодка се преобърна в река Дунав, 7 души са загинали