НОВИНИ

Нетфликс няма да участва в извънконкурсната програма на кинофестивала в Кан

Нетфликс изтегля филмите си от предстоящия Международен кинофестивал в Кан, Франция, след като организаторите му наложиха забрана продукциите на стрийминг платформата да участват в конкурсната програма, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
12:45, 12.04.2018
Чете се за: 01:03 мин.
По света
нетфликс участва извънконкурсната програма кинофестивала кан

В интервю за "Варайъти" Тед Сарандос, който отговаря за медийното съдържание на Нетфликс, е заявил, че е безсмислено филмите на стрийминг платформата да бъдат показвани в Кан, след като организаторите на проявата са променили правилата.

През март директорът на кинофестивала Тиери Фремо съобщи, че поради отказа на Нетфликс филмите на стрийминг платформата да бъдат разпространявани в киносалоните във Франция, те няма да бъдат допуснати до съревнованието за престижната награда "Златна палма".
Фремо заяви, че въпреки забраната за участие в конкурсната програма, филмите на Нетфликс могат да бъдат прожектирани извън нея.

"Нетфликс няма да участва без правото да се съревновава. Не мисля, че има смисъл да показваме филмите си извън конкурсната програма. Правилото беше въведено тихомълком заради Нетфликс, а Тиери даде това ясно да се разбере, когато го огласи. Ние искаме филмите ни да имат равни прави с останалите. Ако приемем техните правила, рискуваме продукциите ни и създателите им да бъдат третирани неуважително на фестивала. Те зададоха тона. За нас няма да е добре да бъдем там", казва Тед Сарандос.

Според френските закони филмите не могат да бъдат излъчвани от платформи за домашно развлечение до 36 месеца след излизането им по кината. Миналата година два филма на Нетфликс бяха включени в конкурсната програма на Кан, което предизвика остро недоволство сред френските собственици на киносалони и професионалните организации .

Филмът "Ярко" ("Bright") с Уил Смит е сред малкото оригинални продукции на Нетфликс, които стрийминг платформата показа в ограничени брой киносалони. Повечето големи вериги отказват да прожектират филми на Нетфликс, тъй като те излизат едновременно и онлайн. За сравнение - филмите на традиционните студиа обикновено се прожектират изключително само в киносалоните за около три месеца.

Тед Сарандос е заявил още, че той лично няма да присъства на кинофестивала в Кан между 8 и 19 май, но представители на Нетфликс ще бъдат на Френската Ривиера на "лов за филми".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК с мерки срещу нелоялните търговски действия при продажбата на храни
ЕК с мерки срещу нелоялните търговски действия при продажбата на храни
Демонстративни полети край Граф Игнатиево за Деня на авиацията
Демонстративни полети край Граф Игнатиево за Деня на авиацията