Хитовият сериал "Къща от карти" ще бъде спрян след излъчването на шестия му сезон заради скандала с Кевин Спейси. Само преди ден актьорът беше обвинен от свой колега за непристойно поведение в миналото.

© Netflix

Netflix оповести решението си да преустанови излъчването на сериала "Къща от карти" след предстоящия му шести сезон, предадоха световните информационни агенции.

"Къща от карти" е първата оригинална хитова поредица на Netflix, а Кевин Спейси изпълнява главната роля - на властолюбивия политик Франк Ъндърууд.

В съвместно изявление на стрийминг платформата и продуцентската компания се посочва, че двете компании са силно обезпокоени от разкритията около Кевин Спейси, обвинен в непристойно поведение от актьора Антъни Рап. Случката, датираща от 1986 г., когато Рап е бил едва 14-годишен, накара 58-годишният Спейси да поднесе искрените си извинения и да признае хомосексуалната си ориентация.

От Netflix не дават категорично обяснение защо са решили да излъчат още един сезон на "Къща от карти", преди да спрат отличения с "Еми" и получил ласкави отзиви от критиката сериал.

Говорителката на стрийминг платформата Карън Бараган пояснява, че решението е взето преди месеци - много преди да се появят разкритията за Кевин Спейси - двукратен носител на "Оскар", носител на награди "Еми" и "Тони" и бивш творчески директор на прочутия лондонски театър "Олд Вик".

Последният шести сезон на "Къща от карти", включващ 13 епизода, ще бъде излъчен през 2018 г.
Асошиейтед прес предаде, че Netflix обмисля възможността за спин-оф, базиран върху хитовата поредица.

Междувременно стана ясно, че Международната академия за телевизионни изкуства и науки, която присъжда международните награди "Еми", е взела решение да не връчва едно от почетните си отличия на Кевин Спейси.

Спейси беше обявен за носител на приза на учредителите през юни. В тогавашното изявление на организацията актьорът беше описан като "един от най-великите многоизмерни таланти в развлекателната индустрия".
В изявление, направено от Международната академия за телевизионни изкуства и науки по повод решението да не връчва отличието на актьора, се посочва: "На фона на скорошните събития организацията няма да почете Кевин Спейси с приза на учредителите на тазгодишните международни награди "Еми".
Отличията - признание за най-добрите телевизионни продукции извън САЩ, ще бъдат раздадени на 20 ноември на церемония в Ню Йорк.