НОВИНИ

Неуместна шега стои зад паниката с 1500 ранени в Торино

Лоша шега на двама младежи за терористичен акт стои зад масовата паника в Торино по време на финала на Шампионската лига, установи италианското следствие. 1 527 души пострадаха при настъпилото меле, когато единият от разследваните с раница на гърба се самообяви за атентатор и множеството около него се разбяга. След разпит младежите са признали, че чувството им за хумор е завършило зле. Трима от ранените са в критично състояние, сред тях е и седем годишно дете в кома.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:18, 05.06.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Виновниците за паниката са установени при анализ на видеозапис от събитията във фен-зоната на Ювентус, където е имало поне 20 хиляди души. Този младеж с раница на гърба и вдигнати ръце крещи на хората, че е камикадзе и множеството се разбягва във всички посоки. Инцидентът започва със силен гръм от пиратка малко след третия гол за Реал Мадрид, който спечели срещу Ювентус с 4 на 1. Приятелят на шегобиеца вижда, че нещата отиват на зле и се опитва да го издърпа встрани, но вече е късно.

Феновете очакват най-лошото след атентата на концерт в Манчестър и се втурват към изходите, блокирани от метални заграждения. В хаоса мнозина получават порязвания при падане върху счупени бутилки или са премазани от човешки тела.

Аниело Витиело - очевидец: През целия си живот не съм изпитвал по-голям ужас. Хората се бутаха и блъскаха като при земетресение и земята трепереше.

Сред пострадалите е и седемгодишният Келвин. Той е в състояние на предизвикана кома заради наранявания в главата и гърдите. Други са имали по-голям късмет.

Марко Гулини - очевидец: Сблъсках се с много хора, паднах на земята и се оказах под тълпата. За щастие успях да се измъкна, но се разделих с приятелите ми. Бях ужасен, едва не срещнах смъртта.

Случилото се в Торино напомня за трагедията от 1985-та на брюкселския стадион "Хейзел" преди мача между Ювентус и Ливърпул. Тогава меле на трибуните причини смъртта на 39 души. Сега обаче се откроява травмата в общественото съзнание, оставена от международния тероризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От президентството не могат да предоставят достъп до втората стенограма КТБ
От президентството не могат да предоставят достъп до втората стенограма "КТБ"
Бежанци - организатори на канала за трафик на мигранти?
Бежанци - организатори на канала за трафик на мигранти?