Млад лекар твърди, че е дискриминиран за асистентско място в Медицинския университет в София, защото е онкоболен.

Д-р Радислав Наков разказа, че юни месец е бил диагностициран с лимфом. Той е започнал лечение. След два курса химиотерапия и един курс лъчетерапия през октомври месец е бил в почивка от курса на лечение. Още през месец август младият лекар подава документи, за да се яви на конкурс за асистент в МУ. Членовете и председателя на журито коментират, че е недопустимо д-р Наков да си подава документите, след като е болен и го съветват да си гледа здравето и да си седи вкъщи.

Д-р Радислав Наков: Реално моята мечта е да преподавам и това ми дава доста сили по време на лечението.

По случая вече е започнала проверка. Проф. Иван Митов, декан на Медицинския факултет обясни, че тя реално започва от днес. Ще се назначи комисия, която да провери как е протекъл изпитът. Той изисква от членовете на комисията обяснение за поставените оценки.

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право обясни, че често се сблъскваме с дискриминация, основана на здравословно положение. Когато критерии, свързани със здравословното състояние, бъдат включени към оценяването на даден кандидат, може да говорим за дискриминация. В случая предстои проверка.

Мария Шаркова: Проблемът е, че този род конкурси са изключително субективни. Може да се случи така, че да се наруши анонимността на тези конкурси. И поради тази им субективност лесно може да се постави каквато и да била оценка.
Дискриминиран ли е млад лекар заради онкологично заболяване?

Дискриминиран ли е млад лекар заради онкологично заболяване?

Млад лекар твърди, че е дискриминиран при кандидатстване за асистентско място в Медицинския университет в София, защото е онкоболен.От университета от...