Решението на сливенския съд, който постанови неваксинирано дете да посещава детска градина противоречи на редица международни актове каза адвоката по медицинско право Мария Шаркова в Сутрешния блок. Така постановеното решение не отчита обществения интерес, каза още тя. Главният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни защо е важно да обществото да поддържа висока имунизационна среда.

Мария Шаркова, адвокат по медицинско право: ВАС се беше произнесъл в обратния смисъл, а именно, че няма никакво нарушение на права при поставянето на задължителна имунизация. По този начин са се произнасяли съдилища от други държави. Още през 1905 година например, Американският върхове съд е посочил, че това по никакъв начин не нарушава правото на личен живот на хората. Надявам се да се прояви разум в тази ситуация, защото наистина тук е застрашено общественото здраве и тук няма две мнения по въпроса.
Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Между половин и един процент от децата по различни причини, на базата на различни заболявания или вродени състояния не могат да бъдат имунизирани - заради увреден имунитет или нещо друго. За тях единственият начин да ги предпазим е да им осигурим среда от имунизирани, в която няма как причинителят да стигне до тях.


Доц. Кунчев: От четири седмици има само един нов случай на морбили в София

Доц. Кунчев: От четири седмици има само един нов случай на морбили в София

В Сливен баща осъди Комисията за защита от дискриминация заради това, че детето му не може да посещава детска градина, защото родителите са решили да...

Съдът в Сливен разреши неваксинирани деца да посещават детска градина

Съдът в Сливен разреши неваксинирани деца да посещават детска градина

Родители от Сливен осъдиха Комисията за защита от дискриминация. Конкретния повод е решение на здравната инспекция в града да спре от детска градина д...