НОВИНИ

140 години от Шипченската епопея с мото "Свободата през погледа на детските очи"

Организират празнична програма по повод 140-тата гошнина от Шипченската епопея, която се провежда под патронажа на президента на Рапублика България. Слогънът на тазгодишните чествания е "Свободата през погледа на детските очи".

bnt avatar logo
от БНТ
08:47, 16.08.2017
Чете се за: 00:31 мин.
У нас
Невена Петкова, обл.управител на Габрово: Боевете при Шипка са една от най-ярките страници в българската историята. Те са признак за героизъм, родолюбие и саможертва. Отдавайки почит на подвига на героите през 2011 година честванията са част от националния културен календар и оттогава се провеждат под патронажа. За мен е чест и удоволствие да продължа традициите през годините.

На 21 август пред Национална априлска гимназия ще бъде открита изложба "140 години признателност". Ще бъдат представени уникални архивни кадри като идеята е тя да бъде мост между поколенията. В петък денят е посветен на децата. Около 10 часа на върха ще има две традиционни състезания по изкачване на стълбите, в които ще участват над 200 деца от цяла България. Ще има и състезания по ориентиране и открит урок по история. Кулминацията на честванията е на 26 август с традиционни туристически походи.

Невена Петкова: Нашите деца са нашето бъдеще, но трябва да знаят и почитат своето минало.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цецка Цачева: Комисията за борба с корупция ще се избира от Народното събрание
Цецка Цачева: Комисията за борба с корупция ще се избира от Народното събрание
Либия спря хуманитарен кораб в Средиземно море
Либия спря хуманитарен кораб в Средиземно море