НОВИНИ

Неясна е съдбата на руските военни от борда на изчезналия самолет

Неясна остава съдбата на руските военни, които са били на борда на изчезналия военен самолет. Той изчезнал от радарите над Средиземно море. Продължава спасителната операция, но засега не са засечени отломките на машината. Появиха се съобщения, че самолетът е бил свален "по грешка".

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:33, 18.09.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Руският Ил-20 се връщал към руската база в Сирия, когато изчезнал от радарите. Наземните служби изгубили връзка със самолета около 23 часа московско време, на около 35 километра от сирийския бряг.

По това време израелски изтребители атакували сирийски обекти в провинция Лакатия. От базирания в Лондон Център за наблюдение на човешките права съобщиха, че сирийската противовъздушна отбрана успяла да прихване някои от ракетите. Тел Авив отказва да коментира атаката.

Москва съобщи, че по време на инцидента руски радари са засекли изстрелване на ракети и от намиращата се в Средиземно море френска фрегата Оверн. Париж отхвърли подозренията, френска ракета да е поразила руския самолет. От Пентагона побързаха да съобщят, че ракетата не е американска. Според Вашингтон руският самолет е бил свален "по грешка" от сирийската зенитна артилерия.

Дамаск все още не е коментирал инцидента с руския самолет. Държавната сирийска телевизия, обаче, съобщи, че около 22 часа местно време е имало атака в района на Латакия.

Русия участва в операции в Сирия от 2015-та година. Вчера президентите на Русия и Турция успяха да договорят създаването на демилитаризирана зона в сирийската провинция Идлиб. Тя ще разделя проправителствените сили от бунтовническите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“Отвъд границите”: Юлия Кошаревска: И да не живееш в България, можеш да помагаш
“Отвъд границите”: Юлия Кошаревска: И да не живееш в България, можеш да помагаш
Заседание по делото срещу РИОСВ-Варна за добива на газ в Добруджа
Заседание по делото срещу РИОСВ-Варна за добива на газ в Добруджа