Нов инициативен комитет ще търси диалог с институциите за запазване на археологическите находки край Благоевград, които бяха открити по време на строежа на АМ "Струма". Членовете на гражданското сдружение настояват за спешна среща с представители на министерство на културата, регионалното министерство и община Благоевград, на която да получат яснота за бъдещето на археологическия обект.

Благоевград

Близо два месеца след края на археологическите проучвания край Благоевград, на терена няма хора и техника. Няма и яснота, кога ще започне преместването на част от най-ценните обекти открити там, обявиха от Инициативния комитет за запазване на археологическото наследство.

Румен Василев, бивш директор на Регионален исторически музей Благоевград: Това, което е открито би трябвало да се направи временна консервация. Обектът оставен в това положение ще се разруши категорично го заявявам, и без булдозерите.

От Инициативния комитет настояват да се осигури лесен достъп от бъдещата магистрала до древните находки - банята, църквата и гробницата, които ще останат край трасето на скоростния път.

Лазар Андреев, председател на Инициативен комитет: За нас единствено и най-важно е този обект да бъде социализиран, да се направи необходимата инфраструктура и там да започнат да идват туристи. Тоест от магистралата потока, който минава да могат да се отбиват хората, както да се запознаят с историята, така да могат да подпомогнат и бизнеса.

От гражданското сдружение искат още темата за разкопките край Покровник да бъде отново разгледана на сесия на Общинския съвет в Благоевград. За да стане ясно какви ще са ангажиментите на местната власт за запазването на обекта и развитието му като туристическа дестинация.