НОВИНИ

Трябва ли да бъде премахната опасната въртележка в парка "Заимов"?

В събота в парка Заимов за пореден път се повтори инцидент на популярна в квартала въртележка. 3-годишно момиченце пострада, след като падна от въртележката на леля Таня. Момичето е с охлузни рани, а родителите му подадоха жалба за случилото се в 5-то РПУ.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
09:17, 20.03.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Сагата със съдбата на 25-годишната въртележка в столичния парк "Заимов" продължава с години. Според Столичната община прословутото съоръжение е напълно незаконен обект и трябва да бъде премахнат. Със свое разпореждане от 22 март 2016 г. кмета на район Оборище Васил Цолов заявява това общинско намерение. С обещанието на мястото да бъде изградена сцена за концерти. До реално изпълнение на заповедта обаче не се стига след граждански протест на хора от квартала, които водят децата си на въртележката.

"Въртелжката трябва да остане, защото тя е средище за малките деца, познанства за родителите и живот, който пулсира в парка", смята Татяна Шехтанова, собственик на въртележката.

Кметската заповед за спирането на обекта довела само до спиране тока на съоръжението. След недоволството на граждани, въртележката продължи да се върти, дори без ток, бутана на ръка от нейните съдържатели и родителите решили да качат децата си на нея. Услугата струва 1 лев. Така било и в събота, когато Даниел Марков качва 3-годишната си дъщеря Елена на съоръжението. Малко след това тя пада от него.

"Тя седеше тук, аз я гледах оттам. Обърнах се да видя по-голямата дъщеря. Като я погледнах отново, тя вече беше паднала отдолу. Ожулена е, ударена, плачеше много", разказа бащата Даниел Марков.

"Няма никакви предпазни колани. Опасно е когато си върху въртележката, но тя е опасна и за децата извън нея когато се затичат към въртележката да не се ударят в нея", каза майката Мария Маркова.

Родителите на малката Елена, която се размина с охлузни рани от своето падане в събота, се питат колко още деца трябва да пострадат, за да се стигне до адекватно решение от страна на Общината по повод съдбата на обекта.

Репортерът Благой Цицелков се срещна с кмета на Оборище, съдържателката леля Таня и с хора от квартала, които искат въртележката да остане. Вижте какво казаха те!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти на стаж във Варненския административен съд
Студенти на стаж във Варненския административен съд
На прага на летния сезон много плажове по Черноморието все още нямат наемател
На прага на летния сезон много плажове по Черноморието все още нямат наемател