НОВИНИ

Незаконни басейни функционират във Варна

Във Варна 161 от басейните са сертифицирани и работят легално. От Областната структура на Червения кръст в града обаче предупреждават, че има нелегално работещи и броят им непрекъснато расте.

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 22.07.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Около 270 са басейните във Варна. От тях 200 вече са проверени. На собствениците на 40 са издадени предписания, тъй като са установени нередности.

Според Сдружението на специалистите по водно спасяване, има около 100 басейна, които дори не са подали документи за разкриване, каквото е изискването в началото на всеки сезон.

Велислав Цеков, председател на сдружението: "А като не е подал молба - има ли санкции, задавам въпрос. Не, дами и господа - няма санкции. Е, как може да се упражнява контрол, като няма санкции. Някой ако ми обясни, аз мога да взаимствам методиката и в други ситуации, в които аз съм замесен."

Таксата, която трябва да се внесе при разкриване на басейн е около 150-200 лева, които едва ли са проблем за собствениците, смятат специалистите. При сериозен инцидент се намесва прокуратурата, но тогава вече е късно, защото има пострадали.

Михаил Костадинов - спасител: "На басейн опасностите са ако някое малко дете си играе без надзор от родителите, може да падне, да започне да гълта вода, да си глътне езика, при скокове, когато скача да се удари".

От сдружението настояват за по-ефективен контрол и сериозни санкции на собствениците на хотели, които работят през сезона без да са сертифицирали басейните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обществената баня в Панчарево е единствената край София
Обществената баня в Панчарево е единствената край София
10% от иглолистните гори са унищожени
10% от иглолистните гори са унищожени