От години роми живеят незаконно в бившата Топлоцентрала на НДК. Сградата се намира в средата на Южния парк. Намерението на Столичната община е запусната постройка да бъде преобразена в място за култура и изкуства.

София

През септември миналата година бяха сформирани три работни групи по проекта на столичната община "Пространство през промяна". Целта е бившата сграда на Топлоцентралата на НДК да бъде превърната в място за съвременни изкуства.

"Откога живеете?"

Марин Ангелов:
"От три години."

"А плащате ли някакъв наем?"

Марин Ангелов:
"Не."

Марин ни развежда в импровизирания си апартамент. До него живеят около десетина роми, както самия той ги нарича – съквартиранти.

"Какво ни снимате - за изложба? А това, че ходим по цял ден по кофите за един лев? Това не ви засяга, нали? Тука сме 5-6 месеца."

"Къде сте живели преди това?"

"Монтана."

"Ако не живеете тук, къде ще живеете?"

"Къде гледаме, къде има свободни места там ще живеем."

Историята на друг от "съквартирантите" тук е различна. Той идва преди няколко месеца от провинцията заедно с жена си и бебето си, за да търси работа в София, защото както казва той „провинцията ги обрича на глад и мизерия“.

"Работа искаме едно-друго: "О няма за сега, още не са дошли програми". А преди да дойда аз на София, аз се подписвах като безработен. Подписвах се, подписвах се почти две години. Никакви детски не получавам за това дете."

Всеки един от незаконните съквартиранти на сградата е пристигнал тук с различна житейска история, но всеки един от тях е останал по един и същи ред. Казват, че от полицията идват тук, проверяват личните им карти, след това ги оставят на мира. От Столичната община обаче са категорични:

"Има определен ред за това как се влиза в едно пространство, което не е твое и какво се случва след това. Вероятно става въпрос за хора, които имат нужда от жилище, но просто трябва да се обърнат към районната администрация и да търсят възможности, и да спазват правилата за настаняване", каза Малина Едрева - председател в Столичния общински съвет.

От Столична община разпоредиха проверка по случая, след която предстои хората да бъдат преместени в център за настаняване. А в рамките на 2016 година в изпълнение на проекта "Пространство през промяна" ще бъде представен модел за стопанисване и управление за запусната постройка в центъра на София.