НОВИНИ

Къщи на ужасите: Незаконен добив на въглища продължава да руши домове в Перник

Заради нерегламентиран добив на въглища в квартал "Рудничар" в Перник няколко къщи продължават да пропадат. Всички отговорни институциите знаят за проблема, но постоянно си прехвърлят отговорността. Дори не е ясно коя точно държавна институция трябва да отпусне средства за запълването на множеството минни галерии, които отдавна би трябвало да са затворени. Повечето от тях обаче все още са кухи.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
19:56, 26.05.2017
Чете се за: 02:33 мин.
У нас

Швейцарско сирене. По този начин жителите на квартал "Рудничар" описват минните галерии, които вече няколко години, бавно, но сигурно, поглъщат домовете им. Всички отговорни институции отдавна са наясно с проблема. Собствениците на четири къщи обаче все още чакат някой да спре пропадането.

Радослав Милев - собственик на къща в квартал "Рудничар", гр. Перник: Тази дупка тук се отвори - имайте предвид, че тя е запълнена, тя беше по-широка, ние я запълнихме до известна степен - преди месец. Това свличане е от около две седмици. Изведнъж една нощ се свлече. Кучето започна да лае, ние излязохме и видяхме, че земята се е срутила надолу.

На една къща разстояние от Радослав Милев и баща му Лозан е домът на Румяна Павлова. Тя и мъжът ѝ обаче не живеят в него от почти две години.

Румяна Павлова - собственик на къща в квартал "Рудничар", гр. Перник: Четири часа сутринта съпругът ми ме събуди и каза, че се чува някакъв много странен шум - а той бивш миньор, познава шумът какъв е. Станахме, само го чух, че казва "БЪРЗО, ИЗЛИЗАЙ! Къщата пада!" Точно за 20 секунди, филм на ужасите. Стените се късаха като вестници.

Още през 2015 обследване на минно-геоложкия университет разкрива огромната мрежа от минни галерии в "Рудничар". Достъпът до нея е бил ограничен с частични експериментални запълвания. По-голямата част от мрежата обаче все още е куха, а една от галериите минава и под четирите къщи.

Доц. д-р Стефчо Стойнев - ръководител на катедра "Хидрогеология и инженерна геология", МГУ "Св. Иван Рилски": Самият добив е извършван без каквито и да са проекти, без каквото и да е проучване, без каквито и да са специализирани минни изследвания. Имаме една значителна площ, в която въглищата са иззети и съществува реална опасност за нови съвременни обрушвания.

Въпреки че има изготвен проект, не е ясно коя институция ще плати за запълването на дупките. От Община Перник заявиха, че не разполагат със средства.

Здравко Количков - началник отдел "Управление при отбранителна подготовка и сигурност", Община Перник: Направиха ни една количествено-стойностна сметка само за този участък на пострадалите къщи колко ще струва и тръгнахме да искаме пари.

БНТ: Имайки предвид, че до момента не сте намерили пари, това означава ли, че вие не сте си свършили работата?

Значи... ние сме искали. Отговор няма.
Станислав Станков - директор на дирекция, "Природни ресурси, концесии и контрол", Министерство на енергетиката: Това е един сериозен, комплексен проблем, който трябва да бъде решен с дружни усилия и на общината, и на министерството, и на Министерството на икономиката, и на областна администрация.

БНТ: Т.е. за момента, от това, което чувам от Вас, този проблем си виси във въздуха и се водят някакви разговори, обаче не е много ясно какъв е изходът?

За момента може би да.

От Община Перник твърдят, че за запълването на галериите са нужни около 260 000 лева. Според Министерството на енергетиката е възможно проектът да се финансира през Комисията за възстановяване и подпомагане. Оттам ни казаха, че събират допълнителна информация и предстои да предложат решение, но не се ангажираха със срок. Дори къщите да бъдат укрепени, проблемът едва ли ще бъде решен, защото законът все още не спира нерегламентирания добив на полезни изкопаеми.


;

БНТ: Според Вас това бедствено положение ли е?

Доц. д-р Стефчо Стойнев - ръководител на катедра "Хидрогеология и инженерна геология", МГУ „Св. Иван Рилски": Да, да, това е бедствено положение, защото хората, които живеят, те живеят със своя страх, със страха за здравето и за това, което са изградили.
Радослав Милев - собственик на къща в квартал "Рудничар", гр. Перник: Да построиш къща, за да живееш в нея, и в един момент да се окаже, че тази къща може да се срути, защото някой е решил да си копае въглища незаконно под нея... Това са неща, които... те не се измерват с пари. Няма стойност, която да покрие нервите и страданията на хората, които го изживяват това нещо тук.
Румяна Павлова - собственик на къща в квартал "Рудничар", гр. Перник: Знаеш ли как се чувствам? Като един хамстер, затворен в една клетка с една въртележка. И когато хамстерът започне да играе, въртележката се върти, нали? Така ме въртят вече две години. Там, там, там. Просто те въртят. И нищо не се прави по въпроса, абсолютно нищо.

И така докато колелото на бюрокрацията се върти, живеещите над минните галерии в "Рудничар" продължават да се питат дали къщите им няма да се срутят всеки момент.

Поправка: Май 27, 2017

Първоначалната версия на този материал грешно изписа първото име на доц. д-р Стойнев. Името на г-н Стойнев е Стефчо, не Стефан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Търси доброто“: Връзката между бягането и благотворителността
„Търси доброто“: Връзката между бягането и благотворителността
Разбиха канал за трафик на антики от България и Турция към Западна Европа
Разбиха канал за трафик на антики от България и Турция към Западна Европа