НОВИНИ

Независими кандидати печелят местните избори в Словакия

В Словакия най-голямата партия в управляващата коалиция - тази на бившия премиер Роберт Фоцо, понесе значителни загуби на местните избори. Най-голям брой кметски места спечелиха независими кандидати.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
12:21, 12.11.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света
независими кандидати печелят местните избори словакия

Независими кандидати спечелиха 42 на сто от кметските места в Словакия. Лявата партия СМЕР на Роберт Фицо не успя да спечели нито един областен град. Тя остава партията с най-много места в местните власти - 20 на сто, но това е с 10 на сто по-малко в сравнение с предишните избори през 2014 година.

Нов кмет има и столицата Братислава. Това е Матус Вало от най-младата партия в Словакия, проевропейската центристка "Прогресивна Словакия". Партията беше регистрирана едва преди година.

Матус Вало, спечелил изборите за кмет на Братислава: След четири години в Братислава ще бъде по-добро място за живеене. Ще има повече природа, повече велоалеи и се надявам повече хора да използват градския транспорт.

Резултатите от местните избори, според експерти, говорят за желанието на обществото от промяна. Това бяха първите избори в Словакия след големите антиправителствени протести в началото на годината. Те бяха предизвикани от убийството на разследващия журналист Ян Куциак и именно заради тях падна правителството на Фицо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Прекалената употреба на антибиотици води до резистентност към тях
СЗО: Прекалената употреба на антибиотици води до резистентност към тях
​Еврото поевтиня за първи път от година и половина насам
​Еврото поевтиня за първи път от година и половина насам