НОВИНИ

Хора със зрителни проблеми от Варна отбелязаха Международния ден на белия бастун

Хора със зрителни проблеми от Варна отбелязаха Международния ден на белия бастун със спортно състезание. Те караха велосипед в тандем, мериха сили в стрелба с лък и демонстрираха различни стратегии при игра на табла.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
16:34, 15.10.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Карането на велосипед е нещо обичайно, но не и за Пламен и Иван, които са незрящи. Днес те сбъднаха една своя мечта.

Пламен Стоилов: Наистина е много приятно усещането, че се движиш по-бързо отколкото на своите крака, усещането, че това което го правиш ,е споделено с някой друг, човека пред теб, ти му се доверяваш, просто е неописуемо.
Иван Биячев: Разчитаме на водача, зрящия да спира, да тръгва, темпото да поддържа.

Белият бастун е не само знак за зрително увреждане, но и символ за самостоятелност на хората без зрение. Оказва се обаче, че за тях придвижването в града не винаги е безопасно.

Иван Брадов: Аз се ориентирам по бордюра ми е водеща страна и като има паркирани коли по тротоарите няма как да се придвижваме лесно.
Веселина Стоилова: Има много рискове, най-вече откъм превозни средства, защото те вече са много тихи, много бързи, трудно ги чуваме.

Във Варна не работят и гласовите устройства по спирките, които трябва да информират хората със зрителни проблеми кой номер автобус или тролей пристига. Системата е част от Проекта за интегриран градски транспорт. Гласовата информация е важна за незрящите, за да могат да се придвижват без придружител.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Регионалната библиотека в Благоевград обогатява фонда си със стотици нови книги
Регионалната библиотека в Благоевград обогатява фонда си със стотици нови книги
Паметникът на Свободата в Русе се нуждае от ремонт
Паметникът на Свободата в Русе се нуждае от ремонт