НОВИНИ

Незрящо момче търси работа чрез Фейсбук

Виктор Асенов е третокурсник в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Решава да си намери работа, но без да минава през стандартната процедура да подава документи в Бюрото по труда или в агенция за подбор на персонал. За целта пуска съобщение във Фейсбук, което за дни достига до хиляди хора. Вече има и насрочени интервюта за работа. И още - в репортажа на Боряна Черганова.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:45, 06.02.2017
5104
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
;
Виктор Асенов: "Искам да работя, защото искам да допринасям повече за това общество, искам да допринасям за себе си, за моето развитие, за развитието на мен и на приятелката ми, да сме заедно, да имаме възможност да се развиваме занапред. Искам да мога да съм конкурентоспособен на пазара".

Избира да пусне информация за себе си във Фейсбук, като описва способностите си и това, което би искал да работи. Прави експеримента, за да провери дали незрящите хора могат да си търсят работа, също толкова успешно, като всички останали и до колко хора може да стигне. Само за няколко дни приятели и приятели на приятели на Виктор споделят обявата му в социалните мрежи и тя достига хиляди хора.

Виктор Асенов: "Изведнъж ми се видя 3000, толкова много и бях толкова приятно изненадан, защото хората започнаха веднага да пишат. Имаше хора, които искаха веднага да се чуем по телефона да обсъдим някои неща".

В обявата предупреждава, че е незрящ. Ако за много незрящи основната пречка да започнат работа е невъзможността да се придвижват лесно в градската среда, Виктор твърди, че успешно преодолява всички препятствия.

Виктор Асенов: "Ползвам всякакъв транспорт, наземен, подземен, метро, тролеи, автобуси, всичко. - Сега до тук дойде с твоето куче и с щека и метрото? - Да, с кучето ми водач, то е на 5 години, от 3 години сме заедно с него. С щека, защото за съжаление улиците не са почистени и някъде можеш да се подхлъзнеш и да направиш шпагат на тротоара или на някоя улица и не е много ок. - Т.е. вместо белия бастун ти използваш през зимата щека? - Не само аз, и приятелката ми го използва, защото е по-лесният вариант, защото ако е заледено или има луга, бастунът му се развалят съответните лагери, с които се движи долу колелцето или примерно се чупи, ако се подпреш на него, прекършва се на две.
Виктор Асенов: "Какво можеш да правиш и с какво би бил полезен на хората, които биха искали да те наемат? - Работа в екип, комуникативен съм, довеждам нещата до края, не се отказвам от поставените ми задачи. Мога да работя доста добре с компютър, като започнем с всичките версии на Windows, които съм видял, до последната версия 10... Офис пакетът ми е познат, мога да използвам програми, които са за оптично разпознаване на символи, когато една книга се сканира и се премине през тази програма трябва да се обработи, да се коригира и така нататък.

В университета Виктор се занимава с това да подобри средата за хора в неравностойно положение. Освен рампи в сградите и лесен достъп до градския транспорт, той иска да подобри достъпа до електронни книги и учебници за незрящи.

Виктор Асенов: "Достъпността не се изразява само с физическа достъпност, хора с увреждания с колички или неща да стигнат, изразява се в това, че трябва да имаме достъп до образование, по нормален начин, книги, учебни помагала и т.н., които да ти дадат възможност до равен достъп като останалите колеги".

Младежът иска да е полезен на децата, готов е да работи освен в социалната сфера и в IT-сектора. След обявата във Фейсбук, вече има насрочени интервюта с работодатели. Очаква да открие мечтаната работа, която да го направи полезен за обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Москов: Ако отменят здравната реформа, се връщаме назад
Петър Москов: Ако отменят здравната реформа, се връщаме назад
Валери Жаблянов: Нужен е ремонт на демокрацията
Валери Жаблянов: Нужен е ремонт на демокрацията