НОВИНИ

Нигерия и Мароко подписаха сделка за газопровод, свързващ Африка с Европа

Нигерия и Мароко подписаха споразумение за изграждането на газопровод, който ще свързва двете държави, както и някои други африкански страни, с Европа, съобщи нигерийският външен министър Джефри Ониема, цитиран от Ройтерс.

нигерия мароко подписаха сделка газопровод свързващ африка европа
bnt avatar logo
от БНТ
14:33, 04.12.2016
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Договореностите са постигнати при посещение на краля на Мароко Мохамед Шести в нигерийската столица Абуджа, каза Ониема.

В това споразумение двете страни се договориха да направят проучвания и да предприемат конкретни стъпки за популяризиране на регионален проект за газопровод, свързващ газовите ресурси на Нигерия с тези на няколко западноафрикански страни и Мароко, отбеляза пред журналисти министърът.

Ониема каза, че целта на проекта е да се създаде конкурентен регионален пазар на електроенергия с потенциал да бъде свързан с европейските енергийни пазари.

Не беше уточнен нито график за строителството, нито каква ще е себестойността на начинанието.
Според Франс прес става въпрос за разширяване на най-големия газопровод в Западна Африка, свързващ газовите райони в Южна Нигерия с пазари на електроенергия в Западна Африка като Бенин, Того, Гана. Строителството на газопровода стартира през 2005 г., а подаването на газ започна пет години по-късно.

Нигерия е богата на изкопаеми горива, но произвежда малко електричество, което прави промишлеността й неконкурентоспособна. Газовият й потенциал е огромен - разполага с най-големите залежи на природен газ в Африка и седмите по обем в света. Икономиката й обаче преживява рецесия заради срива на цените на суровия петрол. Бунтовниците, които взривяват тръбопроводи в ключовия за производството на петрол район Делтата на р. Нигер в опит да си осигурят по-голям дял от петролното богатство на страната също допринесоха за намаляване на производството тази година, припомня Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
300 млн. лева инвестиции през 2016 година
300 млн. лева инвестиции през 2016 година
Руският патриарх Кирил освети нова православна катедрала в Париж
Руският патриарх Кирил освети нова православна катедрала в Париж