НОВИНИ

Нигяр Джафер: Кредитът на доверие към г-н Ананиев ще се изчерпи

Доверието към новия здравен министър Кирил Ананиев се изчерпва бързо, за което дава заявка министър-председателят Бойко Борисов, заяви в студиото на „Още от деня“ зам.-председателят на НС Нигяр Джафер. Тя допълни, че е редно премиерът да се „престане да се прави на външен министър“ и да се върне в България.Тя подчерта, че моделът на здравеопазването в България е сгрешен и има няколко непопулярни стъпки, които трябва да се предприемат - въвеждането на единна електронна система и демонополизация на здравната каса.

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 15.12.2017
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Зам.-председателят на НС и член на Комисията по здравеопазване Нигяр Джафер заяви, че е останала изненадана от личните разкази по време на заседанието на НС, където се обсъди ветото на президента Радев върху мораториума за нови лекарства и лечения.

Нигяр Джафер: НС сме били свидетели на какво ли не, виждали сме петрасаващи сцени, но вчерашният дебат беше един от най- тежките. [...] Популизмът е тема, която често се експлоатира. Човешкото страдание, това, че хора с лични истории се включиха в този дебат, беше лична изненада за нас.
;

Тя подчерта, че ДПС отдавна е на мнение, че има две стъпки, които ще подобрят състоянието на здравната система в България - демонополизация на НЗОК и въвеждане на единна електронна система. За тях обаче, по думите ѝ, е необходим надпартиен консенсус.

Нигяр Джафер: Едната от тях е демонополизация на НЗОК, за което говорим повече от десет години и електронно здравеопазване - електронна рецепта, електронно направление, електронно досие, за да се проследи пътя на пациента и медикамента. От времето на проф. Гайдарски се говори за единна информационна система.

Тя отбеляза, че няма как в днешно време да се говори за това, че новите технологии за лечение и диагностика може да се овладеят с фискални мерки.

;

Нигяр Джафер заяви, че групата на ДПС би подкрепила мерки, които ограничават незаконния аспект от паралелния износ на лекарства, но подчерта, че по принцип паралелният износ е легална практика.

Нигяр Джафер: 2014 г. бяхме от хората, които предложиха ограничения за криминалния аспект на паралелния износ.

Тя заяви, че предложенията са били променени така, че се е стигнало до „уведомителен режим“ на Агенцията по лекарствата.

Нигяр Джафер: Подкрепяме усилията на Министерството на здравеопазването да се оправи с този проблем. Не е нормално при внасяне на големи количества лекарства, български пациенти да се оплакват от липсата им - диабет, ревматизъм, бронхиална астма.
;

Джафер отбеляза, че в почти всички секторни политики може да се внесе вот не недоверие - сигурност, демографска политика, здравеопазване. Тя подчерта, че българското председателство на Съвета на ЕС не означава, че политическият живот в България трябва да престане да функционира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна връчва на Кашкайш ключа за Европейска младежка столица за 2018 година
Варна връчва на Кашкайш ключа за Европейска младежка столица за 2018 година
Столичната община и МВР обединиха системите си за наблюдение
Столичната община и МВР обединиха системите си за наблюдение