Доверието към новия здравен министър Кирил Ананиев се изчерпва бързо, за което дава заявка министър-председателят Бойко Борисов, заяви в студиото на „Още от деня“ зам.-председателят на НС Нигяр Джафер. Тя допълни, че е редно премиерът да се „престане да се прави на външен министър“ и да се върне в България.

Тя подчерта, че моделът на здравеопазването в България е сгрешен и има няколко непопулярни стъпки, които трябва да се предприемат - въвеждането на единна електронна система и демонополизация на здравната каса.

Зам.-председателят на НС и член на Комисията по здравеопазване Нигяр Джафер заяви, че е останала изненадана от личните разкази по време на заседанието на НС, където се обсъди ветото на президента Радев върху мораториума за нови лекарства и лечения.

Нигяр Джафер: НС сме били свидетели на какво ли не, виждали сме петрасаващи сцени, но вчерашният дебат беше един от най- тежките. [...] Популизмът е тема, която често се експлоатира. Човешкото страдание, това, че хора с лични истории се включиха в този дебат, беше лична изненада за нас.
Президентът Радев: Управляващи и парламент са на път да загубят човешки облик

Президентът Радев: Управляващи и парламент са на път да загубят човешки облик

Държавният глава определи като цинично отхвърлянето на ветото върху мораториума за нови лекарства догодина. От Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви,...

Тя подчерта, че ДПС отдавна е на мнение, че има две стъпки, които ще подобрят състоянието на здравната система в България - демонополизация на НЗОК и въвеждане на единна електронна система. За тях обаче, по думите ѝ, е необходим надпартиен консенсус.

Нигяр Джафер: Едната от тях е демонополизация на НЗОК, за което говорим повече от десет години и електронно здравеопазване - електронна рецепта, електронно направление, електронно досие, за да се проследи пътя на пациента и медикамента. От времето на проф. Гайдарски се говори за единна информационна система.

Тя отбеляза, че няма как в днешно време да се говори за това, че новите технологии за лечение и диагностика може да се овладеят с фискални мерки.

Проф. Гайдарски: Доста неща в здравеопазването трябва да бъдат коригирани

Проф. Гайдарски: Доста неща в здравеопазването трябва да бъдат коригирани

Вече 20 години реформата в здравеопазването е свързана с недоволството на пациенти, недостиг на пари, въпреки че всяка година те се увеличават, както...

Нигяр Джафер заяви, че групата на ДПС би подкрепила мерки, които ограничават незаконния аспект от паралелния износ на лекарства, но подчерта, че по принцип паралелният износ е легална практика.

Нигяр Джафер: 2014 г. бяхме от хората, които предложиха ограничения за криминалния аспект на паралелния износ.

Тя заяви, че предложенията са били променени така, че се е стигнало до „уведомителен режим“ на Агенцията по лекарствата.

Нигяр Джафер: Подкрепяме усилията на Министерството на здравеопазването да се оправи с този проблем. Не е нормално при внасяне на големи количества лекарства, български пациенти да се оплакват от липсата им - диабет, ревматизъм, бронхиална астма.
БСП и ДПС ще внесат вот на недоверие към кабинета на 17 януари

БСП и ДПС ще внесат вот на недоверие към кабинета на 17 януари

БСП и ДПС ще внесат вот на недоверие към кабинета на 17-и януари - за това се договориха лидерите на партиите след среща в парламента. Темата ще бъде...

Джафер отбеляза, че в почти всички секторни политики може да се внесе вот не недоверие - сигурност, демографска политика, здравеопазване. Тя подчерта, че българското председателство на Съвета на ЕС не означава, че политическият живот в България трябва да престане да функционира.