Бившият френски президент Никола Саркози отрича отправените му обвинения за корупция и незаконно финансиране на предизборна кампания. Той е на свобода, но вече е подследствен. Френският вестник "Фигаро" публикува неговите показания пред съдиите.

63-годишният Саркози заяви ,че обвинението за незаконно либийско финансиране на президентската му кампания през 2007г. е лъжа, която е превърнала живота му в "ад" и която е провалила преизбирането му през 2012г..

Всички обвинения Саркози нарича клевета.

Аз издействах мандата на ООН за военни удари срещу Либия, казва той пред магистрати според публикацията на Фигаро и добавя: "Без моето политическо ангажиране, режимът на Кадафи още щеше да съществува".

© БТА

Военната кампания на международната коалиция срещу Либия трае от март до октомври 2011 г..През това време Кадафи е жив и нищо не му пречи да предостави документи, казва Саркози и уточнява,че клеветническата кампания срещу него е започнала на 11 март същата година тоест ден след като в Елисейския дворец са приети представители на либийската опозиция.

"От 11 март 2011 г. живея в ада на тази клевета"

Бившият президент изтъква, че е обвинен без доказателства. "Обвинен съм без веществени доказателства, въз основа на изявленията на г-н Кадафи, неговия син,неговия племенник, неговия говорител, неговия бивш премиер и въз основа на изявленията на г-н Такиедин."

Посредникът Зиад Такиедин не е доказал, че се срещал с мен, казва Саркози във връзка с твърденията за получени от него куфарчета с пари от Либия. Според пресата - 5 милиона евро.

Ако обвиненията срещу Саркози се докажат, той може да лежи в затвора до 10 години.