Бившият френски президент Никола Саркози заяви на разпит пред магистрати снощи, че е жертва на клевета, предаде Франс прес, цитирайки в. "Фигаро".

© снимка: БТА / АРХИВ

"От 11 март 2011 г. живея в ада на тази клевета", заяви Саркози, който подчертава, че няма веществени доказателства за отправените срещу него обвинения. 63-годишният бивш френски президент беше разпитан снощи по обвинения в пасивна корупция, незаконно финансиране на предизборна кампания и незаконно получаване и притежаване на либийски публични средства. Обвиненията по този случай бяха повдигнати преди пет години.

Саркози заявява, че е обвинен без никакви веществени доказателства, въз основа на изявления на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи и негови приближени, както и на френско-либийския посредник Зиад Такиедин. "Неведнъж е доказано, че той е получавал пари от либийската държава", добави Саркози, според когото Такиедин не е доказал, че се е срещал с него в периода 2005 г. - 2011 година.

Саркози подчерта също, че в 24-те часа на задържането си е опитал с всички сили да покаже, че не съществуват тежки и убедителни улики срещу него, които са условие за повдигането на обвинение. Според бившия френски държавен глава документът, който е послужил като повод за разследването срещу него е неубедителен, а на обвинилия го Такиедин не може да се вярва поради миналото му.

"Осъзнавам, че това, в което съм заподозрян, е тежко", заяви Саркози, призовавайки магистратите да преценят каква несправедливост би било да бъде съден поради манипулация на Кадафи или негови приближени.

​Приключил е разпитът на бившия френски президент Никола Саркози

​Приключил е разпитът на бившия френски президент Никола Саркози

Френските следователи са приключили да разпитват бившия френски президент Франсоа Саркози и сега съдиите обмислят дали да започнат официално разследва...