Художникът Николай Стайковски откри изложбата си „Рунически послания“ и Орфестази в сградата на Българското Национално Радио. В нея той разкрива древната писменост, използвана от траките и прабългарите. Николай Стайковски е един от модерните български...

Художникът Николай Стайковски откри изложбата си „Рунически послания“ и Орфестази в сградата на Българското Национално Радио. В нея той разкрива древната писменост, използвана от траките и прабългарите.

Николай Стайковски е един от модерните български художници, които изучава древните техники в изкуството на предците ни.

"Какво представляват руните,това са древни символи, които не са нито букви нито йероглифи, ползвани са за писменост, но основно това са едни символи, които са свързали човека с природни стихии, които са му помагали да надзърне за бъдещето или да си направи талисман", каза той.

Изучавайки историята, художникът разчита на свобода на твореца да представя и интерпретира истината за произхода на българите.

"Действително това е първата писменост така, както може би първата азбука е бохорската азбука, от която в действителност е произлязла кирилицата. До ден днешен някои хора от БАН не желаят да кажат на българският народ с каква азбука пишем", коментира още Николай Стайковски.

Творбите на Николай Стайковски ще бъдат изложени за посетители в продължение на месец в сградата на Българско национално радио.