НОВИНИ

Николас Мадуро е победител на президентските избори във Венецуела

Досегашният президент на Венецуела Николас Мадуро е победител на президентските избори. Той печели близо 68% от гласовете, докато основният му съперник - едва 21%.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:04, 21.05.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Досегашният президент на Венецуела Николас Мадуро е победител на президентските избори.

Николас Мадуро, избран за президент на Венецуела: Благодаря ви, че заедно с мен се изправихте срещу лъжите, че заедно водихме битка срещу тези, които не искаха да съм на власт. Благодаря, че ме направихте президент, обичан мой народ на Венецуела! А на Съединените щати мога да кажа едно - империя от гринговци, успокойте се. Време е да разберете, че ние сме гарант за стабилността в региона.
;

По официални данни Мадуро получава 5,8 милиона гласа, а главният му съперник Енри Фалкон - 1,8 милиона. Избирателната активност е достигнала 46,1 процента. Опозицията призова за бойкот на изборите, а Фалкон обяви, че не признава вота за легитимен.

Енри Фалкон, кандидат-президент: За нас, това не бяха избори. Нямаше реално състоял се вот. Искаме нови президентски избори.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо нарече изборите във Венецуела фиктивни и изрази мнение, че те няма да променят нищо. А неговият заместник Джон Съливан, каза, че САЩ няма да признаят резултата от тях. Вотът във Венецуела ще бъде тема на на срещата на външните министри на Г-20 в Буенос Айрес. Вашингтон обмисля затягане на икономическите санкции срещу страната като ограничи износа ѝ на петрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредни проверки за незаконен добив на инертни материали от речните корита
Извънредни проверки за незаконен добив на инертни материали от речните корита
24 май става официален празник на Сърбия
24 май става официален празник на Сърбия