НОВИНИ

​Николас Мадуро започва нов, 6-годишен мандат като президент на Венецуела

Николас Мадуро беше преизбран за президент на Венецуела. Социалистът спечели 67 процента от гласовете, но опозицията оспорва валидността на вота. Съединените щати ги нарекоха обида за демокрацията, Испания смята, че не са били спазени демократичните норми, Чили и Аржентина не ги признават. Николас Мадуро започва нов шестгодишен мандат в страна в пълна икономическа разруха.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:53, 21.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света
Николас Мадуро, президент на Венецуела: "Благодаря, че преодоляхте толкова много атаки и лъжи, благодаря, че сте с мен в толкова битки и благодаря, че ме направихте президент на Боливарската Република Венецуела".

Николас Мадуро благодари за подкрепата на 5 милиона и 800 000 избиратели, призова опозицията да го остави да управлява, и отново заяви, че страната му е атакувана от американската империя. Класиралият се на второ място кандидат спечели 21 процента.

Енри Фалкон, опозиционен кандидат за президент на Венецуела: "Не признаваме тези избори за валидни. Трябва да се проведат нови".

Основната част от опозицията бойкотира вота и така победата на Мадуро стана сигурна. Неговите противници смятат, че четирима от петимата членове на Централната избирателна комисия са подставени лица и че те са завишили процента на активност на 46 на сто, а в действителност той е 30 на сто.

Хавиер Бертучи, кандидат за президент на Венецуела: "Най-смелото нещо, което могат да направят е да повторят тези избори и Мадуро да не е кандидат. Пак ви казвам, не става дума да се победи Мадуро, а да се победи глада в тази страна".
;

Вашингтон нарече вота "изборен фарс" и обмисля петролни санкции срещу Каракас. Венецуела е с най-големите запаси на черно злато в света, изнася предимно за Щатите, но хазната е празна заради лошо управление, корупция, национализация и липса на чужди инвестиции. Не достигат храна, лекарства, ток, вода. Минималната заплата е 3 долара, колкото половин пиле, 10 процента от венецуелците вече са избягали в чужбина.

Според Международния валутен фон тази година инфлацията в страната може да стигне 13 000 на сто. Наследникът на Уго Чавес започва втория си президентски мандат в тежка обстановка и не е ясно дали ще може да го завърши.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Помпео​ заплаши Иран с най-силните санкции в историята
Майк Помпео​ заплаши Иран с "най-силните санкции в историята"
​Актьорът Хю Грант ще се жени
​Актьорът Хю Грант ще се жени