Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че Баневи ще бъдат задържани за 72 часа и ще бъде внесено искане в съда за постоянен арест. За екстрадицията на Димитър Желязков-Очите от Истанбул се чака подписа на турския правосъден министър.

Самолетът със семейство Баневи на борда се очаква да кацне на столичното летище в ранния следобед и след това те ще бъдат конвоирани до Националното следствие.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Предявяване на ново актуализирано обвинение, ще имате информация за какво ще бъде то. Едновременно с това задържане за 72 часа и незабавно искане за задържане под стража.

Баневи бяха задържани на 26 октомври на летището в Ница, в изпълнение на европейска заповед за арест. У нас те са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари, във връзка с приватизацията и управлението на девненския завод "Полимери". Главният прокурор съобщи още, че във финална фаза е процедурата по екстрадицията на Димитър Желязков, който пък беше задържан в Истанбул.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Решение на съда в Истанбул за екстрадиция има. В момента решението е при министъра на правосъдието на Република Турция, след неговия подпис и предварително съгласуване с турското вътрешно и външно министерство се очаква екстрадирането у нас.

Главният прокурор коментира и условията в арестантската килия на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Според Цацаров бившата кметица на Младост не може да бъде поставена в по-лоши условия от всички други задържани, но не може да се ползва и с привилегии, а шумът по темата нарече "сценарий".

Сотир Цацаров, главен прокурор: На всички, които общо взето трябва да покажат, че става дума за жертва на правосъдието, за репресии и за всичко друго.

По повод разследването за ремонта на ул. "Граф Игнатиев", по което ще бъде повдигнато обвинение на подалия оставка зам.-кмет на София Евгени Крусев, Цацаров каза, че е открито нарушение в доставката на шумо и виброизолиращите подложки на трамвайното трасе.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Нарушение на разпоредба на ЗОП и отговорността ще бъде за длъжностно престъпление.

Главният прокурор каза още, че повече подробности ще бъдат дадени, след като бъде повдигнато обвинение на Евгени Крусев.