НОВИНИ

Николай Майсторов представи нова изложба

На днешния Осми март художникът Николай Майсторов представя една необикновена изложба. Тя събира най-новите му живописни платна под мотото "100 икони по 100 сонета" и е вдъхновена от лириката на Пабло Неруда.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
22:15, 08.03.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Ако очаквате да видите изящни женски профили или сладки полегнали фигури, значи не познавате Николай Майсторов. Той се вглежда в човешкия свят така, сякаш разказва притча. Дори когато открива изложба на Осми март и тя е вдъхновена от любовна лирика.

Николай Майсторов - художник: "Не са илюстрации в никакъв случай. Пабло Неруда е много богат поет, много сетивен, силно обичащ живота - много образен и в крайна сметка самият той провокира това състояние на образи".
;

Стиховете си говорят с картините. Николай се съгласява да прочете няколко, с уговорката, че всички са много хубави.

Николай Майсторов: "И болката, ту силна, ту слаба идва с черпака си.... все живи във вечността на една целувка...само твоята светлина да ме спаси от небитието... Всеки ден завършвах една работа, между 5 и 6 часа работех една работа и с това приключвах, повече не я повтарях, търсех една абсолютна непосредственост на въздействието и мисля, че спечелих нещо от това нещо".

Вечните теми за любовта, старостта и човешките взаимоотношения получават библейски измерения в тези картини - заради тяхната експресия, форма, цвят... Не мога да усетя живота по друг начин, казва Майсторов. Изложбата ще бъде отворена до 25 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словения ограничава достъпа на мигранти на територията си
Словения ограничава достъпа на мигранти на територията си
В Референдум: 53,4% смятат, че ЕС няма да реши проблема с бежанската криза
В "Референдум": 53,4% смятат, че ЕС няма да реши проблема с бежанската криза