НОВИНИ

Николай Младенов коментира ситуацията в Израел

Напрегнат и силно емоционален момент за всички страни в Близкоизточния конфликт. Така Николай Младенов коментира ситуацията в Израел. За позицията на ООН и очакванията за развоя на събитията - чуйте какво каза специалният пратеник на организацията за Близкия изток в предаването на БНТ "Светът е 7".

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 08.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

БНТ: Поставен ли е на карта този мирен процес?

Николай Младенов, спец. пратеник на ООН за Близкия изток: Безспорно моментът е изключително емоционален.Дали и как ще продължи въобще мирният процес, който от доста време е на изкуствено дишане, зависи от това каква ще бъде реакцията през следващите дни на различните фактори. От една страна острата критика на палестинците към решението на американския президент на премести посолството и да признае Ерусалим за столица е видна, но във всички техни изявления те не казват, че ще се оттеглят от мирния процес, което е доста важно на този етап.

Второ, трябва да видим каква ще е реакцията на хората на улицата. Днес започнаха вече сблъсъците след петъчната молитва. Тук в Ерусалим, но и в Йордания, в други страни от Близкия изток вече започнаха също протести. По този повод трябва а видим каква ще е реакцията на правителствата в различните държави.

От гледна точка на ООН, основната задача е да се деескалира напрежението и да се възстанови възможността за диалог между израелците и палестинците по всички въпроси, свързани с мирния процес. Безспорно, от цялата кошница със сложни въпроси за решаване, Ерусалим е най-сложният и най-емоционалният.

Интересно е да се види, че буквално няколко месеца преди САЩ да признае Ерусалим за столица на Израел, Русия призна Западен Ерусалим за столица на Израел, а Източен Ерусалим за столица на Палестина.

Възстановяването на контрола над Газа от легитимното палестинско правителство, е един от основните въпроси, които трябва да бъдат решени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Децата в Благоевград пускат писма до Дядо Коледа в специална пощенска кутия
Децата в Благоевград пускат писма до Дядо Коледа в специална пощенска кутия
Атина изключи актуализация на Лозанския договор, поискана от Ердоган
Атина изключи "актуализация" на Лозанския договор, поискана от Ердоган