НОВИНИ

Николай Нанков: 2018 ще е решаваща за строителството на АМ "Струма"

2018 г. ще е решаваща за строителството на АМ „Струма“, каза регионалният министър Николай Нанков при участието си в Седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – възможности и перспективи“ . Той допълни, че магистралата трябва да бъде завършена в пълнота през 2023 година. През октомври се очаква решението по ОВОС за участъка през Кресненското дефиле, а в средата на 2019 г. трябва да има избран строител и издадено разрешение за строеж, за да стартират дейностите по него.

николай нанков 2018 решаваща строителството струма
bnt avatar logo
от БНТ
16:28, 26.09.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Публичните инвестиции в обекти ще продължават да играят ключова роля в строителния бранш. След пика на строителството през 2015 г. имаше известно забавяне на темповете 2016 – 2017. Инвестициите в инфраструктура ще продължават и през 2018 г. със средства от националния бюджет и от оперативните програми, коментира още Николай Нанков.

По думите на министъра браншът трябва да се готви за по-кардинални промени, тъй като грантовото финансиране ще отстъпва по-съществено място на фондовете и ще се комбинира все повече с тях. Той отбеляза, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. ще бъде предоставен ресурс от 370 млн. лв. за функционирането на три фонда за градско развитие – за Северна България, за Южна България и за София, които ще предоставят нисколихвени кредити на общините и бизнеса за реализиране на проекти на принципа на публично-частното партньорство.

Ако Оценката по въздействие върху околната среда докаже, че т.нар. Полуизточен вариант на трасе е най-подходящ, участъкът ще бъде разделен на три подучастъка с трима отделни изпълнители. Самото строителство е изключително тежко и ще е голямо предизвикателство за бранша, обърна внимание регионалният министър и отбеляза, че при рехабилитацията на Е-79 ще се извършат всички предписани от ОВОС дейности.

Проектът включва тежки предизвикателства за строителите, каза още министърът и обясни, че част от виадуктите ще са по-високи от този при с. Бебреш на АМ „Хемус“ с височина над 100-120 м. Тази част от АМ „Струма“ ще бъде зрелостен изпит за българския строителен бранш, коментира още Нанков. Той съобщи, че през следващата година трябва да се реализира и съществен напредък по останалата част от АМ „Струма“, която е в етап на строителство, като тунел „Железница“ ще е най-дългият изграждан в България с дължина от 2 км.

Приоритет за правителството е и завършването на АМ „Хемус“, каза още министърът. Той информира, че през 2018 г. реално ще се изпълняват строителни дейности по 9,3 км от магистралата в участъка между Ябланица и Боаза

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ2 излъчва филма Шест жени по повод 30-тата годишнина от първите екопротести
БНТ2 излъчва филма "Шест жени" по повод 30-тата годишнина от първите екопротести
ГДБОП задържа девет лица, участвали в организирана престъпна група
ГДБОП задържа девет лица, участвали в организирана престъпна група