НОВИНИ

Николай Нанков: 30 км от АМ "Струма" ще бъдат завършени предсрочно през 2018 г.

АМ "Струма" ще бъде завършена през 2018 година - без участъка в Кресненското дефиле и тунела "Железница", обяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" регионалният министър Николай Нанков. По думите му, тази година започва строителството на още 30 км. от АМ "Хемус".

Александър Марков
от Александър Марков
08:35, 18.01.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Аз съм убеден, че 2018 година ще бъде освен годината на толтаксите, а и на "Хемус", тъй като стартираме реалното, физическо изпълнение на 26 км. 9,3 западна страна от Ябланица до п.в. Боаза до Тетевенския разклон, образно казано. Проектираме още 50 км. - ще стартираме с тръжните процедури за избор на изпълнители до разклона за Плевен и от източна страна - Белокопитово до Бухово са още 16 км. Стартираме с реалното строителство през 2018 година.
;

Правителството планира и разширяване на АМ "Тракия" в участъка София - Пловдив, откъдето само за едно денонощие по Коледните празници 30 000 автомобила са напуснали София. По предписание на Европейската комисия ще се ремонтират и всички опасни тунели по магистралите - "Ечемишка", "Топли дол" и "Траянови врата", каза още регионалният министър.

;

През тази година ще бъдат довършени и 30 км. предсрочно от АМ "Струма" и те ще бъдат въведени в експлоатация, тоест ще бъдат открити и ще функционират в рамките на тази година, есента на 2018 година, уточни регионалният министър. "Паралелно с това вървим с тръжните процедури по "Железница". Знаете събитията там отпреди 1 година, когато изчезваха документи. Довършваме тази процедура", обясни още Николай Нанков.


По думите на министъра, през 2019 г. за леките автомобили винетките трябва да станат електронни, а за ТИР-овете над 3,5 т. ще бъдат въведени толтакси.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Това беше основната логика между другото - освен повечето приходи в бюджета, да обърнем модела и да го направим справедлив и честен за всички български граждани. Да намерим баланс между бизнеса и между обществения интерес, тъй като няма друга страна в Европа, в която пътният сектор да се издържа от собствениците и ползвателите на леки автомобили.
;

Относно Програмата за енергийна ефективност до момента са санирани 996 сгради, одобрени са още 2022. Има 80 сигнала за нередности, обяви още Нанков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво кара маратонеца Красимир Георгиев да бяга 36 часа на пътека?
Какво кара маратонеца Красимир Георгиев да бяга 36 часа на пътека?
Алпинистът Боян Петров с ново предложение за плана за управление на Пирин
Алпинистът Боян Петров с ново предложение за плана за управление на Пирин