АМ "Струма" ще бъде завършена през 2018 година - без участъка в Кресненското дефиле и тунела "Железница", обяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" регионалният министър Николай Нанков. По думите му, тази година започва строителството на още 30 км. от АМ "Хемус".

Правителството планира и разширяване на АМ "Тракия" в участъка София - Пловдив, откъдето само за едно денонощие по Коледните празници 30 000 автомобила са напуснали София. По предписание на Европейската комисия ще се ремонтират и всички опасни тунели по магистралите - "Ечемишка", "Топли дол" и "Траянови врата", каза още регионалният министър.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Аз съм убеден, че 2018 година ще бъде освен годината на толтаксите, а и на "Хемус", тъй като стартираме реалното, физическо изпълнение на 26 км. 9,3 западна страна от Ябланица до п.в. Боаза до Тетевенския разклон, образно казано. Проектираме още 50 км. - ще стартираме с тръжните процедури за избор на изпълнители до разклона за Плевен и от източна страна - Белокопитово до Бухово са още 16 км. Стартираме с реалното строителство през 2018 година.

През тази година ще бъдат довършени и 30 км. предсрочно от АМ "Струма" и те ще бъдат въведени в експлоатация, тоест ще бъдат открити и ще функционират в рамките на тази година, есента на 2018 година, уточни регионалният министър. "Паралелно с това вървим с тръжните процедури по "Железница". Знаете събитията там отпреди 1 година, когато изчезваха документи. Довършваме тази процедура", обясни още Николай Нанков.


По думите на министъра, през 2019 г. за леките автомобили винетките трябва да станат електронни, а за ТИР-овете над 3,5 т. ще бъдат въведени толтакси.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Това беше основната логика между другото - освен повечето приходи в бюджета, да обърнем модела и да го направим справедлив и честен за всички български граждани. Да намерим баланс между бизнеса и между обществения интерес, тъй като няма друга страна в Европа, в която пътният сектор да се издържа от собствениците и ползвателите на леки автомобили.

Относно Програмата за енергийна ефективност до момента са санирани 996 сгради, одобрени са още 2022. Има 80 сигнала за нередности, обяви още Нанков.