Според регионалния министър Николай Нанков, официалното желание на БСП да получи Бузлуджа се е появило едва миналата седмица. Социалистите са проспали 6 години. Логичният въпрос, който си задава той, е доколко БСП реално иска Бузлужда.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: 6 години от 2011 никакви действия от страна на БСП по темата. Процедурата за придобиване на собствеността през 2011 година беше в два етапа. Първият е етап е именно вземане решение на Министерски съвет, вторият етап е сключване на договор между областна администрация на Стара Загора и ръководството на БСП. Проспали са едни 6 години.

Според Нанков БСП са проспали и промяната в Закона за държавната собственост, която не позволява безвъзмедното прехвърляне на държавна собственост. Освен искането на БСП, което е входирано в Министерски съвет, т.е. няма заявен интерес от купувач, уточни Нанков.

Има възможност за безвъзмездно предоставяне право на управление, то е срочни в рамките на 10 години.

Относно изказването на Нинова, че ще изкара социалистите пред Министерски съвет, ако премиерът не си изпълни предложението Нанков коментира:

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Тази заплаха не лежи на обективни факти. Къде бяха те, когато имаше процедура и правна възможност да придобият собственост. Дори новото ръководство не отговори на писмото от 16 юни 2016 година.
Нинова: Има натиск върху правителството за Бузлуджа да не се даде на БСП

Нинова: Има натиск върху правителството за Бузлуджа да не се даде на БСП

Паметникът Бузлуджа не може да се превърне в повод за оставки на управляващи, но може да е повод за сериозен разговор, заяви лидерът на БСП Корнелия Н...