НОВИНИ

Николай Нанков: Тол системата ще бъде факт в обозрими срокове

За да спечелим войната по пътищата, трябва да спечелим войната с тол системата. Това заяви в "Денят започва" регионалният министър Николай Нанков. Целта е да имаме един безопасен, сигурен и самофинансиращ се сектор в инфраструктурното изграждане на нашата страна, уточни Нанков.

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 25.05.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Процедурата по изграждане на тол системата е на финалната си права. Има подадени 6 оферти и се очаква решението на съда по подадените жалби. Ако решението е в полза на възложителя, ще бъде назначена комисия за разглеждане на офертите. В обозрими срокове тол системата ще бъде факт, убеден е регионалният министър Николай Нанков.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Недобросъвестни жалбоподатели, които се стремят да саботират процеса, да обжалват - не заради това че са лишени от правото на участие, не заради това че са нарушени принципите на конкуренцията. А обратно - имат друг интерес, за да саботират процеса. Мисля, че процедурата към момента е във финалната си фаза.

Нанков обясни, че най-натоварени от тол системата ще бъдат превозвачите с тежкотоварни камиони, които нарушават в най-голяма степен републиканската пътна инфраструктура. Те ще плащат такса на база теглото и изминатите километри. Според министъра след въвеждането на електроните винетки за автомобили цените няма да са по-високи от сегашните.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Ще имаме гъвкави винетки, ще имаме възможност и за еднодневна и за така наречената винетка уикенд. Ще имаме възможност винетката да трае годишната винетка от датата на закупуване. 5-ти май купуваме винетка до 5-ти май следващата година.

Регионалният министър съобщи, че се предвижда създаване на ново звено за пътна безопасност към агенция "Пътна инфраструктура". То ще следи състоянието на пътищата и ще изготвя доклади с мерки за решаването на проблемите веднъж на няколко месеца, допълни министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бащата на атентатора от Манчестър: Сигурен съм, че синът ми не е виновен
Бащата на атентатора от Манчестър: Сигурен съм, че синът ми не е виновен
Тайван узакони еднополовите бракове
Тайван узакони еднополовите бракове