Военната авиация ще разполага с десет двигателя за МиГ-29, а договорът за тяхната доставка вече е подписан. Това съобщи в авиобаза "Крумово" министърът на отбраната Николай Ненчев. Той присъства на церемонията по смяната на командира на 24-та авиационна база. Постът заема бригаден генерал Димитър Иванов.

Крумово, Родопи

От поръчаните 10 двигателя четири ще бъдат нови, съобщи военният министър.

Николай Ненчев - министър на отбраната: Първите два от тях ще бъдат на разположение на базата в края на месец април следващата година, т. е. ще има застъпване.

Останалите осем двигатели ще бъдат доставяни по 2 всеки месец от лицензирана българска фирма. Новите двигатели ще повишат летателната подготовката на военните ни пилоти.

генерал-майор Цанко Стойков - командващ ВВС: Ще подобри изправната авиационна техника, ще я увеличи и ще даде повече възможности за нальот за по-надеждно носене на бойното дежурство по ерполисинг тъй като това са двигатели на МиГ-29.

За модернизация на авиационната техника са заделени 400 милиона лева, сред които са и парите за поддръжка и рехабилитация на бойните хеликоптери. До края на годината ще се организира широко обществено обсъждане по всички въпроси около избор на нов многоцелеви изтребител, съобщи още министърът на отбраната.

© снимка: АРХИВ