През нощта са постъпили около 50 сигнала в Националния оперативен център, свързани с наводнени мазета и приземни етажи, съобщи гл. комисар Николай Николов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в "Денят започва".

гл. комисар Николай Николов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“: Условно нека го разделя на три - област Средец, наводнени са няколко стопански постройки и жилищни сгради, област Хасково - около Харманли - вследствие на обилните валежи един микроязовир е прелял, по пътя си е наводнил пътища. Пловдив - около 12-13 жилищни сгради, приземни етажи и 2 подлеза наводнени.

Няма застрашени хора, няма бедстващи, никъде не се наложи да правим евакуация, съобщи Николов.

Обикновено наводненията идват от сухите дерета - там, където реката си тече традиционно, тя се наблюдава, рано можем да видим повишаване на нивото и да се вземат мерки, поясни той.


Оранжев код в цялата страна за обилни валежи

Оранжев код в цялата страна за обилни валежи

Заради циклона "Нефели" синоптиците и днес очакват валежите от юг-югозапад отново да се активизират, като на много места ще са значителни по количест...

Нашата обиколка с министър Радев беше свързана с това да повишим вниманието към ранното предупреждение към хората. Идеята е да не допуснем жертви, подчерта Николов.

гл. комисар Николай Николов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“: Министерството на околната среда, регионалното министерство и ние работим активно по довършване на картите за риск - ето това е нещо изключително важно, което ще ни даде цялостна картина къде можем да строим, къде пак можем да строим, но с повишена опаснот, къде е забранено да сторим.

Той посъветва хората да изпълняват превантивните мерки, както и предписанията на местните власти.

Гърция е засегната от наводнения, в Истанбул - проливен дъжд и ураганен вятър

Гърция е засегната от наводнения, в Истанбул - проливен дъжд и ураганен вятър

Проливен дъжд се изля снощи над Истанбул преди полунощ. В допълнение обстановката бе усложнета от силна буря, гръмотевици и ураганен вятър, а на някои...