НОВИНИ

Николай Овчаров: Граф Дракула е писал и говорил на български език

Легендарният Граф Дракула е писал и говорил на български език. Това обяви археологът професор Николай Овчаров. Многобройните грамоти на български език на влашкия воевода го потвърждават. Според професор Овчаров Влад Цепеш не е румънец, тъй като по негово време такава държава не е съществувала.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:43, 21.06.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Такъв е текстът на една от грамотите на Влад Цепеш, или както е по-известен Граф Дракула.

проф. Николай Овчаров, археолог: Тези грамоти, така наречените влахо-български грамоти от XV-XVI век, ние можем да проследим цялото развитие на българския език през това време. Забележете, на български език, а не на църковно-славянски или други евфемизми.
В тези грамоти, които са писали на език, на който те мислят, на който говорят тези воеводи, не само Влад Цепеш, нали, говорим за всички воеводи от това време, те са десетки, това е български език.

Николай Овчаров отбеляза, че всички български царе от XIII и XIV век задължително носят първо име Йоан, което идва от идва от българския светец-покровител Йоан или Иван Рилски.

проф. Николай Овчаров, археолог: Великите воеводи се именуват задължително и на Влахия, и на Молдова като първо име Йоан. Примерно да речем този прочут Дракула, така наречения всъщност неговото име е Йоан Влад или Йоан III.

Археологът беше категоричен, че по никакъв начин България не се противопоставя на Румъния. И допълни, че направените разкопки в Свищов могат да бъдат мост към една обща работа за развитието на туризма между двете държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хотел в Свети Влас ще бъде затворен заради мизерни условия
Хотел в Свети Влас ще бъде затворен заради мизерни условия
Избраха финалистите за конкурса за ремонт на площад Света Неделя
Избраха финалистите за конкурса за ремонт на площад "Света Неделя"